Yaşam koşulları, güvenlik, sağlık ve eğitim sistemi. Artık bu
sadece alt gelir grubunu değil, zenginlerin de göç etmesinin en
önemli sebebi. Her yıl hızla artan zenginlerin göçü Asya, Afrika
veya Güney Amerikalıların bir sorunu değil. Batı ülkelerinde de
milyon dolar ve üstü serveti olanlar, yaşadıkları ülkeyi terk
ediyor. İlk kez 2015 yılında yayınlanan bu raporun hem Türkiye hem
de dünyanın diğer ülkelerine yönelik sonuçları dikkat çekici. Güney
Afrika merkezli New World Wealth’in yayınladığı “Milyoner Göçü
2018” raporuna göre geçtiğimiz yıl 95 bin milyoner yaşadığı
ülkeleri terk etti. 2017 raporunda bu rakam 82 bindi. 2016’da ise
64 bin. Yani 2 yılda 31 bin milyoner valizlerini doldurup banka
hesaplarını değiştirerek başka ülkelerde yaşamaya başladı.
Rapora göre en fazla tercih edilen ülke 10 bin ile Avustralya. Bu ülkeyi 9 binle ABD, 5 binle Kanada ve Birleşik Arap Emirlikleri takip ediyor. Karayip Adaları’nı tercih edenlerin sayısı 3 bin. 2 binle listenin 6 ve 7’nci sırasında İsrail ve İsviçre bulunuyor. 8’inci Yeni Zelanda, 9’uncu Singapur ve 10’uncu Singapur’a giden dolar milyonerlerinin sayısı ise bin…
Zengin göçmenlerin memleketi: Çin ve Hindistan
Ülkesini terk edenlerin büyük kısmı gelişmekte olan bölgelerden…Listenin ilk sırasında Çin var. 2017’de ülkesini terk eden Çinli milyonerlerin sayısı 10 bin. 2’nci sırada yer alan Hindistan’da bu sayı 7 bin. Türkiye geçen yıl olduğu gibi üst sıralarda, 6 bin ile 3’üncü. Brexit’i yaşayan İngiltere 5 bin ile dördüncü. 5’inci 5 bin ile terör ile vergilerden en fazla etkilenen ülkelerden biri olan Fransa var. Petro fiyatlarından etkilenen Rusya 3 bin, Brezilya 2 bin, Endonezya 2 bin ile listenin üst sırlarında yer alıyorlar. Tutuklamalar ve görevden almalarla çalkalanan Suudi Arabistan’ı terk eden milyonerlerin sayısı bin. Nijerya’da aynı sayıda milyoner göçmeni vermiş.
Nüfusa göre dünya lideriyiz
Gelelim raporun bizi ilgilendiren kısmına. Nüfusa ve milyoner sayısına göre en fazla göçü veren Türkiye. 2015’te 1.000 olan bu sayı 2016’da hızla arttı ve 6 bine yükseldi. Geçen yıl da 6 bin olunca Türkiye dikkatleri üzerine çeken ilk ülke oldu. Geçen yıl açıklanan rapora göre Türkiye 5’inci ülkeyken bu yıl açıklanan raporda 3’üncü ülke konumuna yükseldi. İki yılda 12 bin Türk dolar milyoneri ülkesini terk etti.