2016 yılı verilerine göre Türkiye’de 535 bin ton kiraz üretimi gerçekleşti. Bu rakamla Türkiye dünyanın en büyük kiraz üreticisi. İkinci sıradaki ABD’nin üretimi 345 bin ton. Üçüncü ise 220 bin ton ile Çin... Türkiye’nin yarısından da az Çin’in üretimi. Ancak tüketim hızla artıyor.
Türkiye, üretimde dünya lideri olsa da ihracatta biraz daha alt sıralarda. Birinci olan ABD’nin ihracatı 85 bin ton. 80 bin tonla ikinci olan Şili’yi 69 bin tonla Türkiye takip ediyor.
2015 yılından bu yana devam eden zorlu görüşmeler geçen ayın ortasında sonuçlandı. 9 Türk şirketine kiraz için yetki verildi ve ilk Türk kirazı Çinlilerle buluştu. Geçen hafta ilk ürün İç Anadolu’da toplandı, Bursa’da paketlendi, İstanbul’dan kalkan kargo uçağı ile Çin’in Guangzhou kentine gönderildi. Bursalı Alara tarım tarafından gönderilen ilk ürün Çin pazarını deyim yerindeyse tartmak için oldukça önemli. Şirketin Başkan Yardımcısı Belit Balcı, ilk satışı "Çok sembolik bir miktar sattık ve müşteri aldığı üründen çok memnun kaldı” sözleriyle anlatıyor.
Kirazın ihracattaki en önemli pazarı Avrupa ve Rusya. 2015 verilerine göre kirazdan elde edilen gelir 122 milyon dolar. Rusya 22 milyon dolarla ilk sırada. Almanya’ya ise 18 milyon dolar ihracat yapmışız.
Her iki ülke ile politik ve ekonomik ilişkiler gerilimlerle dolu olunca alternatif olarak Çin’in önemi büyük. Ancak kısa zamanda ana pazar olması biraz zor. Zira kiraz çok fazla dayanıklı bir ürün değil. Çin’in koşulları da ağır. 16 günlük soğuk hava uygulaması var. Bir de mesafe uzun. Ancak Çin’in kirazla başlayan serüveni satış hacminden daha önemli. Çünkü yeni ürünler için de önemli bir yol açılacak.