Kerim Ülker Dünya Gazetesi

Fransız Renault’ya Bursalı CEO

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Fransız Renault, Avrupa’daki en önemli üretim tesislerinden birini Türk CEO’ya emanet etti. Renault’nun Slovenya’daki Revoz tesisinin başına Türk CEO Kaan Özkan...

13 Eylül 2017 | 184 okunma

Dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Fransız Renault, Avrupa’daki en önemli üretim tesislerinden birini Türk CEO’ya emanet etti. Renault’nun Slovenya’daki Revoz tesisinin başına Türk CEO Kaan Özkan atandı. Daha önce Bursa’daki Oyak-Renault’da Karoseri Montaj Fabrikası Direktörü olarak görev yapan Özkan, 1 Eylül itibarıyla CEO’luk görevini Raynald Joly’den sessiz sedasız devraldı. Novo Mesto merkezli Revoz’un 3 bin 500 çalışanı bulunuyor.

Tesiste yılda 360 binden fazla araç üretimi yapılıyor. Özellikle firmanın son dönem Twingo, Smart Forfour, Clio üretimi bu tesislerde gerçekleştiriliyor. 1959’da kurulan fabrikada lisanslı olarak Katrca (Catherine) adı verilen araç üretilmişti. 1980’li yıllarda küçük hissedar olarak üretim tesisine ortak olan Renault, ardından fabrikanın tamamını satın aldı.

Kaan Özkan’ın CEO’luk göreviyle yurt dışına gitmesi aslında otomotiv sektörü açısından oldukça önemli bir sürecin de devamı niteliğini taşıyor. TOFAŞ’ın Endüstriyel Operasyonlar Direktörü olarak çalışan Akın Aydemir bu isimlerden biriydi. Aydemir, mayısta Fiat Crysler’in 1.5 milyar dolar yatırım yapacağı ABD’deki Sterling Heigsts fabrikasının başına geçmişti.

Bu arada hatırlatmakta fayda var. Son dönemde yabancı markalar Türkiye operasyonlarını da Türklere bırakıyor. Japon CEO’ların yönettiği Nissan Türkiye’nin başına ilk Türk Genel Müdür unvanıyla Sinan Özkök atanmıştı. 50 yıldır Türkiye’de hep Almanları tepeye getiren Mercedes, ilk kez bir Türk’ü Süer Sülün’ü Direktörler Kurulu Başkanı olarak görevlendirdi. Son yerli yönetici atağını ise Volvo yaptı. Türkiye’de hep yabancı genel müdür tercih eden İsveçli marka direksiyonu, ilk kez bir Türk’e; Sabri Özen’e emanet etti.

2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin öğrettiği en önemli derslerden biri bu tür süreçlerde tasarrufun işten çıkarmayla değil verimlilikle yapılması gerektiği oldu. Birçok uluslararası şirket ilk adımda çalışanlarını işten çıkarmayı tercih ederken düşen üretime çözüm bulamadı. Ancak cesur davrananlar krizi fırsata çevirdi ve büyümesini verimlilikle sürdürdü.

Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlardan Garanti Eğitim’in CEO’su Gürcan Akçay, “Türkiye’de kriz anında ilk tercih çalışanı işten çıkarmak oluyor. Avrupa ve ABD’de ise bu son tercih olarak görülüyor. Çünkü hem şirketlerin yaşadığı toplum hem de kamu yöneticileri bu konuda hızlı tepki veriyor. Türkiye’de ise işten çıkarma çok kolay sonuçlanıyor” diyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk devi havacılıktan çekiliyor! 01 Ekim 2018 | 585 Okunma 5 milyar dolarlık sektör “ayakta” duramıyor 26 Eylül 2018 | 478 Okunma Pakistan’a “Hayat” verecek 2 milyar liralık dev yatırım 25 Eylül 2018 | 571 Okunma Katarlı yatırımcılar Bereket Döner’e ortak olmak istiyor 19 Eylül 2018 | 251 Okunma Kazakistan Başkanı Nazarbayev Ali Koç’u yatırıma davet etti 17 Eylül 2018 | 436 Okunma