Güney Kore’nin en büyük teknoloji şirketlerinden biri Dongbu Daewoo Electronics. Kimyadan uçak sanayisine kadar çeşitli sektörlerde var. 1971’de kurulmasına rağmen 90.5 milyar dolarlık varlığı, 10.7 milyar dolarlık bir cirosu var. Çalışan sayısı ise 276 bin civarında. Samsung ve LG’nin ardından ülkenin en büyük üçüncü teknoloji devi. 1999’da yaşanan Asya Krizi’nden nasibini aldı ve iflas etti. Alacaklıların şirketi devralmasıyla tekrar ayağa kalktı. Ancak 2008’de yaşanan ABD merkezli krize dayanamadı ve şimdilerde bazı bölümlerini vitrine çıkarıyor. Hem de beyaz eşya kısmını…
Uzun süredir nakit sıkıntısı yaşanan şirketin satış sürecine girdiği ve NH Investment & Securities adlı finans şirketiyle teklifleri almaya başladığı duyuruldu Güney Koreli haber ajansı Yonhap tarafından. Hem yerli hem de uluslararası markaların verdiği tekliflerin birkaç gün içinde görüşmelere başlayacağı ifade edildi. Kimchi adı verilen Güney Kore’ye ait lahana turşusuna özel buzdolabı üreten Dongbu Daewoo Electronics ile ilgilenen şirketler açıklanmadı ancak ülkeleri belli: Meksika, Fransa, İsveç ve Türkiye… Daha önce İsveçli Electrolux tarafından satın alınmak istenen şirketin Türkiye ayağında kim var açıklanmadı…
Ancak zaten sorunun yanıtı iki şıklı: Ya Vestel ya da Arçelik…
Her ikisini de ortak noktada buluşturan elektrikli eşyadaki üretimi veya reklamlarında markalarla bütünleşen robot kullanmaları kadar Uzakdoğu Asyalı devlere olan ilgisi.
Bilindiği üzere Vestel’in gözü kulağı Japonya’da… Bununla ilgili Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan 21 Ekim’de son açıklamasını yaptı. Toshiba’nın TV ünitesini satın almak için teklifini sunan Vestel, 6 Uzakdoğulu rakibiyle sonucu beklediklerini anlatan Turan Erdoğan, “En geç eylül sonu açıklayacaklardı. Son karar bugün yarın açıklanır“ diyordu.
Gelelim diğer alıcıya. Koç Holding’in beyaz eşyadaki firması Arçelik’e… Bilindiği üzere Arçelik, Çin’de çamaşır makinesi üretimi yapıyor. Satın alma ile girdiği Çin pazarının ardından Pakistanlı Dawlance’ı 243 milyon dolara bünyesine kattılar. Tayland’da 100 milyon dolara fabrika kurdular, Hindistan’da ise Tata ile anlaşıp yeni tesis için anlaşmayı geçtiğimiz aylarda imzaladılar. Ancak Arçelik’in Uzakdoğu Asya pazarına olan ilgisi hiç bitmedi. Hatırlanacağı gibi geçen yıl şubat ayında Arçelik, Japon teknoloji devi Toshiba’nın beyaz eşya birimini satın almak için görüşmelere başladı. Mart ayında görüşmeler sona erdi ve Çinli ev aletleri üreticisi Midea, Arçelik’in talip olduğu Toshiba’nın beyaz eşya birimini, 90 milyon dolara satın aldı. Daha önce de küresel markalarla ilgilendi Arçelik. 2008’de dünyanın en büyük şirketlerinden General Electric’in elektrikli ev aletleri bölümüyle, Arçelik firmasının da ilgilendiği bildirildi. Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapılan o dönemli açıklamada Meksika merkezli Controladora Mabe ve İsveçli Electrolux şirketinin de ilgili olduğu ifade edilmişti.