İsviçre’nin Davos kasabasında bu yıl 48’incisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu 26 Ocak’ta sonra erdi. Türkiye’den bakınca geçmiş yıllara nazaran oldukça renksiz geçen Davos’ta en çok konuşulan protestoların odağındaki kişi ABD Başkanı Donald Trump oldu. Oysa bu yılki Davos Zirvesi rekorlara sahne aldı. 100'den fazla ülkeden 3 bine yakın işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisine ev sahipliği yaptı. Türkiye’den ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu zirveye katılan isimler arasında yer aldı. İş dünyasından Türkiye’nin önde gelen iki grubu; Koç Holding ve Doğuş, yine Davos’un müdavimlerindendi. Koç ve Doğuş, Türkiye’nin son dönemde en önemli ticaret ortaklarından biri olan Katar ile dikkat çerken iki görüşme yaptı.
İlk toplantı Koç CEO’su Levent Çakıroğlu’yla
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al-Thani ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu arasında geçen ilk görüşme Davos’un ilk gününde gerçekleşti. Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı, ülkesindeki yatırım fırsatları hakkında Çakıroğlu’na bilgi verdi. Sadece Katar’da değil, Türkiye’de de neler yapılacağı konusunda işbirliği fırsatları işte bu görüşmelerde ele alındı. Katarlı Bakan’ın ikinci görüşmesi Davos’un son gününde Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk arasında gerçekleşti. Bu görüşmede de liman işletimi ve e-ticaret başta olmak üzere farklı alanlarda yatırımlar masadaydı.
Türkiye-Katar arasında ticaret hızla artıyor. Özellikle Doha’ya uygulanan ambargo yeni işbirliklerinin geliştirilmesini zorluyor.
350 milyar dolarlık küresel yatırımı bulunan Katar’ın Türkiye payı da hızla yükseliyor. Şimdilik 20 milyar dolara yaklaşmış durumda. Koç ve Doğuş ile birlikte doğacak yeni yatırımlar bu rakamı daha da yükselteceğe benziyor.