Ticaret terimi kadar eskidir İpek Yolu’nun tarihi… Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bu antik yol şimdilerde trilyon dolarlık bir projeyle tekrar hayata geçiriliyor. Mayıs ayında bu yolda Türkiye dahil 28 ülkenin lideri Çin Devlet Başkanı Xi Jipping’in başkanlığında Pekin’de bir araya gelmiş ve haritadaki son prüzlerin giderilmesi için görüşülmüştü. Bazı uzmanlara göre 1.4 trilyon dolarlık bu yol Çin’in eski çağlardaki gibi küresel ticareti yönetme adımı. 60 ülkeyi birbirine bağlayacak bu yolun hayal olduğunu düşünenler de var. Ancak çoğunluk şu ana kadar 50 milyar dolarlık yatırım yapılan İpek Yolu projesinin yakın gelecekte tamamlanacağında hemfikir...
Deniz ve karadan belirlenen yeni rotalar, dünya nüfusunun yüzde 70’ini oluşturan toprakları birbirine bağlıyor.
Türkiye’nin de yer aldığı bu yolun haritasında şimdilerde bir güncelleme söz konusu. Antik halinde bu haritada yer alan ülkelerden bazıları, modern projede yer almıyordu. Suriye bunlardan biriydi. Bunun da nedeni ülkede devam eden iç savaş...
Ancak Rusya’nın Suriye’ye olan desteği, ABD ve Fransa’nın siyasetindeki değişim, oyuna Çin’in de katılmasını sağladı. Hatırlanacak olursa geçen ay Fransa ve ABD’nin iki çiçeği burnunda devlet başkanı Trump ve Macron görüşmede “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesi önceliğimiz değil” diyerek ılımlı bir hava vermişti. İşte bu ılımlı havayı rüzgara çevirecek olan ise Çin... Çin, Suriye’yi yeni İpek Yolu’na dahil etmek istiyor.
Temmuz ayının ikinci haftasında Pekin’de düzenlenen bir fuar bunun ilk adımıydı. Çin Arap Döviz Birliği (China-Arab Exchange Association) ile Suriye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Suriye Günü Fuarı’na altyapı konusunda uzman yüzlerce Çinli firma katıldı. İkinci adım ise ağustosta Şam’da düzenlenecek olan 59’uncu Şam Uluslararası Fuarı olacak. Bu fuara ise çoğu Arap 30 ülkeden katılım sağlanacak. Üçüncü adım ise Çin’in Yinchuan şehrinde düzenlenecek olan Çin-Arap Devletleri Fuarı (China-Arab States Expo) olacak. Bu fuar eylülde organize edilecek.
China-Arab Exchange Association’ın Başkan Yardımcısı Qin Yong, Pekin Yönetimi’nin Çin için planlarının geçmişten geldiğini söylüyor. Suriye’de savaş sonrası yeniden kalkınma sürecinin planlanmasına başlandığını belirten Çinli yetkili, ülkede bir sanayi bölgesi kurulacağını, buraya 150 Çinli şirketin 2 milyar dolarlık bir yatırım yapacağını açıklıyor.