Hükümet sistemi değişikliği hangi ihtiyaçtan doğdu? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha fazla iktidar sahibi olmak istemesinden ve daha fazla insanı biata zorlama arzusundan mı, yoksa Türkiye’nin geleceğiyle ilgili endişe ve beka kaygılarından mı gündeme geldi?
Tarihi önem taşıyan bu değişim hamlesini “Biata zorlanıyoruz” diye izah edenlerin veya meseleyi Erdoğan’ın şahsi iktidar arzusuyla açıklamaya çalışanların görmezden geldiği ve gözden kaçırdığı gerçek, bu değişiklik adımının Ortadoğu’da yeni haritalar çizilirken, ülkeler bölünüp parçalanırken Türkiye’yi ayakta tutma kararlılığı ve ihtiyacından doğduğu gerçeğidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süre önce söylediği şu kilit cümle, sistem değişikliğinin asıl gerekçesidir: Durursak Sevr’e döneriz!
Türkiye’ye yönelik son beş yılda artan saldırılar, Ortadoğu’daki hareketlilikle yakından bağlantılıdır. Ortadoğu’yu yeniden şekillendirme adımlarına paralel olarak Türk devletine yönelik saldırılar da artmıştır.
FETÖ, PKK, DEAŞ ve DHKP-C kaynaklı saldırıların yanı sıra CHP ve HDP merkezli muhalefetin asıl hedefi devleti ve milleti zayıflatarak Ortadoğu’daki yeni harita değişimine hazır hale getirmektir. Bu hamleye karşı milli iradenin sesi olan AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hamlesi, devleti ve milleti güçlendirecek değişim adımlarını atmak ve Cumhuriyet’in yüzüncü yılında bölünme ve parçalanma tehdidi altındaki ülkemizi korumaya çalışmak oldu.