Eğitimin iki ana unsuru: Talim ve terbiye. Talim, bilgiyi başkalarına aktarma, yani öğrenme ve öğretme ameliyesinin bütünü. Terbiye, insanı, maddi- manevi değerlerle donanımlı hale getirmenin pratikleri.
Terbiye insanı en mükemmel hale getirmenin yoludur. İnsanın en yüce ve yüksek gayesi “insan-ı kâmil” olmaktır. Nasıl ki bütün varlıkta bir tekâmül kanunu vardır. Bu kanun insan için de geçerlidir. Tekâmülün son noktası ise insan-ı kâmil olma mertebesidir. İnsan-ı kâmil, bütün mahiyeti ile marufu yapmak münkerden / Allah’ın çirkin gördüğü, yasakladığı her şeyden kaçınmak suretiyle Cenab-ı Hakk’ın razı ve hoşnutluğunu kazanan kul, demektir. Bu manada insan-ı kâmilde bulunan bütün hasletler aynı zamanda Cenab-ı Hakk’ın razı olduğu hasletler anlamına gelmektedir. İlahi ahlakın bütünüyle ahlaklanmak da aynı manaya gelir.
Cenab-ı Hakk’ın razı olduğu ahlak ve hasletleri bize en mükemmel ve kuşatıcı şekilde anlatan Kur’an-ı Kerim, ikinci en mükemmel kaynak da hadisi şeriflerdir, sünnet-i seniyede varit uygulamalardır.
Talim her ilim dalını kendi hakikati ile...