Batı'nın büyük kentlerinde anne babalara bir tavsiye var. Gençlerin icat ettiği bir tavsiye. “İnternette bizim sayfalarımıza hemen girmeyin, önce başkalarının sayfalarında gezinin.” Amaçları bu yolla tepkileri azaltmak. Sayfaları dolduran abartılı pozlar için iyi bir dayanak. Bu tavsiyeye uyulmasa bile gerilimi göze alıyorlar. Çünkü onlar için ilgi çekmek, kurdukları dünyanın vazgeçilmez bir değeri.
İnsan neden ilgi çekmek ister? Bir genç neden beğeni almayı bu denli önemser. Araştırmacı Twenge, bu durumun narsisizme yol açtığını dile getiriyor: Sanal paylaşım siteleri 20 yaş altı ve 20'li yaşlardaki gençlerin dünya görüşlerini şekillendiriyor. Gençlerin yumuşak kişiliklerini, bir kil parçası gibi kalıba sokabiliyor. Yeni dijital dünyanın taleplerine uyabilmek için daha çok narsistleşiyorlar. Bu siteler etkin biçimde “bana bakın” diye haykırmanın dijital karşılığı.
Ben sevgisi, bir fıtrat enerjisi. Kişinin öteki insanlar arasında öne çıkma isteği her çağda rastlanan bir davranış. Kişinin kendini özel görmesi, iç dinamiklerde hareketlenen bir duygu. Fıtratta var olan benlik sevgisi koca bir külliyat eder. Ego, nefs ya da enaniyet adlandırmaları aynı şeyi ifade ediyor. Kişiye yaşadığı ortamda, sıcak, yakın ve hayatın sorumluluklarını örten bir bariyer sunuyor.