Modern zamanlarda ailenin geçirdiği değişimin yeterince farkında mıyız? İnsanın önünde durduğu fon ailedir. Mesela bizim ruh sağlığı alanında bir kişinin aile analizini yapmadan, kişi hakkında kanaate sahip olmak zordur. Aile yapılarını tanımadan ne bireyi ne de medeniyeti anlama imkanı vardır.
Peki bu konu üzerinde ne kadar duruluyor? Bu konuda gayret gösteren kuruluşlardan biri İslam Dünyası STK'ları Birliği (İDSB). Kuruluş uhdesinde oluşturulan Uluslararası Aile Enstitüsü önümüzdeki hafta bu konuyu masaya yatıracak.Çalıştayöncesiizlerini sürmeye çalıştığım anekdotlarısizinle paylaşmak istiyorum.
Öncelikler modern iletişin teknolojisi ve yeni gelişmeler başta aile olmak üzere insan benliğinde kırılmalara yol açmıştır. Aile kurumunun bu değişimden etkilenmesi sonucu aile içinde iletişim sorunları vardır.Ailenin ruhsal bir korunak olma özelliğinde kırılmalar gözleniyor. Gençler üzerinde etki düzeyi azalan bir durumla karşı karşıyayız. Çocuklara bakışta kişisel ve ruhsal gelişim ötelenmektedir.
Genellikle birbirine sorumluluk yükleyen anne ve babalar,iki konuyu gündemde tutmaktadırlar: Akademik başarı ve internet kullanım sorunları.Ruhsal ve ahlaki kazanımlar sağlama konusu sorunlu bir alan gibi uzak durulmaktadır.
Elbette bugün ortaya çıkan sorunların geçmiş referansları var. Yaşanılan değişimin sebeplerini her toplum kendi kökeninde aramalı. Buna rağmen Batı kaynaklı modern çözümler kısa yoldan taklit edildiği aşikar. Bunun için kültürel dinamiklerimiz ve değerlerimiz eksenindearaştırmaları yapmak elzemdir.
Bu çerçevede yapılacak araştırmalarda birey psikolojisi, aile yapıları ve yeni kuşağın yaşadığı sorunlar ele alınmalı. Bu çalışmalarda bilimsel veriler titiz bir şekilde incelenerek, özdeğerlerimizle çatışan konu ve yaklaşımlar belirlenmeli. Yapılan araştırma sonuçları bilimsel veriler ve dini kaynaklar birlikte ele alınmalı.