Çanakkale’deki kara savaşları, Nisan ayının (1915) sonlarında başladı. İşgal kuvvetlerinin 25 Nisan günü Anzak Koyunda yapmış olduğu çıkarma harekâtının ardından, çatışma gitgide bütün Gelibolu’ya yayıldı.
Boğazda kazanılan zaferden sonra, Çanakkale’deki kara savaşları da kazanıldı. Lâkin, bu kısım için belirlenmiş bir “zafer günü” yoktur.
Bilinen ve çeşitli etkinliklerle her yıl kutlanan tek zafer günü 18 Mart tarihidir.
Ne var ki, zaferin 100. yıl dönümünü teşkil eden bu sene, dikkat çekici bir değişikliğe gidildi ve resmî kutlamaların 24 Nisan’a tehir edilmesine karar verildi.
Bu noktadaki “hikmet-i hükûmet”i tam olarak bilemiyoruz. Dolayısıyla, bu hususta şimdilik herhangi bir değerlendirme, yahut sorgulama cihetine gitmeyi düşünmüyoruz.
Sadece bir tek durum tesbiti noktasında şunu ifade etme gereğini duyuyoruz: Net ve gerçek zafer tarihi olan 18 Mart günü, Çanakkale Zaferinde M. Kemal’in olmadığı, dolayısıyla tarih kayıtları itibariyle de onun bu zaferin şerefine dahil edilemeyeceği bir tarihtir.
Zira, M. Kemal’in bölgeye intikali, zaferden tam tamına beş gün sonra olup, tarih itibariyle 23 Mart 1915’tir.
İşte, sırf onu da dahil etmek için, bu sene bir tarih değişikliği cihetine gidildiğine dair kuvvetli zanlar, tahminler, kanaatler var.