GÜNÜN TARİHİ 29 Ekim 1933
Adına “Harekât-ı Milliye” ve “Kuvâ-yı Milliye” de denilen o Millî Mücadele ruhuyla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletini dini “Din-i İslâm” idi.
Bu muazzam hakikat, ilk Anayasa maddelerinde de “sâbit kadem” inancıyla kabul edildi.
Anayasanın 2. Maddesinde yer alan bu ifade, 1927’de gayet sinsice ve kurnazca, dahası, âdeta cımbızla çeker gibi Anayasa metninden çıkartılıp atıldı. Bu tarihten sonra, TC Devleti, resmiyette artık “dini yok” hükmündeydi.
Yani, milletin mutlak ekseriyeti Müslüman olmakla beraber, “Resmî Devlet” Müslüman değildi; “Lâ-dinî” idi. 1937’de ise, devlet “Laik Cumhuriyet”e döndü.
* * *
Doğru ve nâmuslu olan iş veya işlerin karakteristik özelliği şudur:
Bir devlet veya bir başka teşekkül, hangi aslî maksatla, hangi ruh, mâna ve karakter ile kuruldu ise, onun aynı minvâl üzerede devam ettirilmesi, hatta elzemdir.
Şayet, temel taşı hükmündeki ruh, mâna ve karakter yapısını değiştirecekseniz, onun ismini de değiştirmeniz gerekir. Meselâ, Fransa’da olduğu gibi: 2. Cumhuriyet, 3.-5. Cumhuriyet gibi...
10 senede neler yapıldı?
Cumhuriyetin 10. yılı münasebetiyle, Ankara'da hususî plânlar yapıldı, çok özel programlar sergilendi, yeni bazı etkinliklere imza atıldı.