Dünkü yazıyı “körlemesine” yazmış ve sandıktan Evet çıkacağını ifade etmiştim. Bu aziz milleti biraz tanıyorsam demiştim, sandıktan Evet çıkacak.
Öyle de oldu çok şükür.
Pek çok şey söylenebilir. Ama dün Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sarf ettiği ifadelerinden birisi çok önemli ve bilgeceydi.
“Yerleşik düzen karşısında değişimi savunmak her zaman zor olmuştur.”
Halkımız, deneyimlemediği bir sisteme değişimden yana tavır koyarak Evet dedi.
Bu müthiş bir sağduyudur.
Kendine güvendir. Toplumsal hafızayı mükemmel değerlendirdiğini, bunu şu an ile mükemmelen mezcettiğini ve geleceğini bu şekilde mükemmelen tayin ettiğini gösterir.
Aziz millet, 200 yıllık bir tartışmayı bitirmiş, içinde uzun süre debelendiğimiz tarihsel kapanı kırmıştır.
Batı’nın bundan hoşnut kalmasını beklemek haksızlık olur.
Mesele eksen değiştirmek vesaire değildir. Türkiye üzerindeki Batı vesayetini kırmıştır. Dünyalı bir ülke olmuştur.
Batılılaşma sürecinin iki hatta ilerlediğini, ilkinin modern paradigmanın ürettiği saygıdeğer çıktılara uyum sağlama, diğerinin de iktidar üzerinde vesayet kurma çekişmesi olduğunu ifade etmiştim.
Bu ikisini birbirine karıştıran ve yüzeysel bir anlayışla kendi kültürüne karşı yabancılaşma karşılığında Batı kontrolündeki iktidar aygıtına kahyalık yapanların dönemi kapanmıştır.
Batı, Türkiye’yi uzaktan kontrol etme lüksünü kaybettiği için öfkelidir. Geçecektir.
Muhafazakarlardan tutun orta sınıflara, milliyetçilerden tutun Kürtlere kadar kadar geniş bir kesim yeni Türkiye’nin inşasında ortaklık iradesi göstermiştir.
Hayır kesimlerinin varlığı Türkiye’nin bu en büyük atılımını sandıkta meşru şekilde yapabilmesinin olmazsa olmazını tamamlamıştır. Aylar boyunca her evde, her kahvede, her Meclis’te ülkenin anayasası tartışılmıştır.
Türkiye tarihsel bir değişimi demokratik bir seçimle gerçekleştirmiştir. Bunu mukayese etmek için Fransız Devrimi öncesi ve sonrasına bakmak yeterlidir.
Bu muazzam bir olgunluktur.
İngiltere de tarihi bir referandumda Brexit kararını bu oranla almıştır ve uygulamaktadır. Üstelik onlar Brexit sonrasını, Brexit öncesini bildikleri için daha rahat oylamışlardır.