Peki, bu 7 madde neydi ve 3 yılın ardından bu maddelerde durum ne? İnceleyelim: Arap-İsrail anlaşması
1. “İsrail ile Araplar arasında bir barış planının yapılması.”
İsrail’le Camp David’e dayanan ilişkisi olan Mısır, İsrail-S. Arabistan ortaklığına dahil olarak bölgesel bir üçgen oluşturdu. Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman ise son dönemde İsrail’le önemli temaslar kurmakta. 27 Ekim’de Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi Bahreyn’de yapılan Manama Diyaloğu-Bölgesel Güvenlik Zirvesi’nde “İsrail ile işbirliği yapma zamanının geldiğini” belirtti.
Riyad koordinatörlüğünde Arap ülkeleri, ABD’nin “yüzyılın anlaşması” diye nitelediği İsrail-Filistin “anlaşması” girişimine uygun olarak konumlanmaya başladı.
2. “İran’da rejim değişikliği.”
ABD’nin 4 Kasım’da başlattığı İran’a yaptırımlar, doğrudan İran ekonomisini hedef alarak halkı Tahran yönetimine karşı kışkırtmayı ve nihai olarak rejimi yıkmayı amaçlıyor.
Kısa vadede İran bu yaptırımlardan etkilenecekse de Avrupalı müttefiklerini yanında göremeyen ve yalnızlaşan ABD, uzun vadede bu girişiminden sonuç alamayacak.
3. “Ortak bir Arap ordusunun oluşturulması.”
ABD şu 8 ülkeyi “Arap NATO’su” diye nitelenen Ortadoğu Stratejik İttifakı içinde bir araya getirdi: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Bahreyn,Katar...