1957'de altı ülke tarafından kurulan ve bugünün Avrupa Birliği'nin babası sayılan Ortak Pazar'ın önümüzdeki ay 60'ıncı yaş günü kutlanacak. Fakat 1957'nin Avrupa'sı ile 2017'nin Avrupa'sı o kadar farklı ki... Bakarsınız kısa bir süre sonra AB'nin kendini feshetmesi de gündeme gelebilir.
AB üyelerinden Fransa, Almanya, Hollanda ve İtalya'da bu yıl seçimler var. Şu anda seçim kampanyalarını yapan adaylara baktığınız zaman, o eski "Avrupalılık" olgusunun buharlaştığını görebilirsiniz.
Devlet adamları
Ortak Pazar'ı devlet adamları kurmuşlardı. Adenauer, Schuman, Monnet, De Gasperi, Spaak, Bech gibi isimler kendi ülkelerinin ötesinde "Avrupalılık" kavramına ağırlık verirlerdi. İngiltere "Ortak Pazar"a girmemişti ama Churchill "Avrupa Birleşmiş Devletleri" kavramını seslendirirken, ülkelerdeki milliyetçi akımların son ermesi gerektiğini söylerdi.
Popülizmin yıldızları
Bir de bugüne bakın... Avusturya'nın "Özgürlük Partisi" ya da Fransa'nın "Milliyetçi Cephesi" tamamen ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına dayalıdır. Fransa'nın Le Pen'i AB'yi Fransa'nın hapsedildiği bir zindan olarak görüyor ve doğal olarak "Frexit" kavramı gündeme geliyor. İtalya'da giderek tutulma oranı artan "Beş Yıldız" hareketinin lideri Beppe Grillo'ya göre yükselen değer popülizmdir ve her şeye "Hayır" demek gerekmektedir.