Süleyman Demirel'in vefatı dolayısıyla onun sözlüklere geçmiş olan özdeyişlerini de hatırladık. "Dün dündür, bugün bugündür" ya da "Bir meseleyi mesele etmezseniz mesele kalmaz" benzeri sözlerinin siyaset dünyamızı nasıl etkilediğini yine gözden geçirdik.
İlk bakışta Demirel'in bazı sözleri, bir siyasetçinin çözemediği sorunları mizah dünyasına aktardığı izlenimini yaratabilir... Bu da belki çok yanlış değildir. Mesela "Bize plan değil, pilav lazım", "Her öküzün altında buzağı aramanın manası yoktur" ya da "Ege bir Türk gölü değildir, Ege bir Yunan gölü de değildir. Binaenaleyh Ege bir göl değildir" benzeri sözlerini tebessüm ederek izlerken, bu sözlerin gerçekleri yansıttığını da düşünebilirsiniz.
Abartılmış mizahi söylemler
Çözümsüz sorunları mizah dünyasına aktarmak ya da siyasi başarısızlığını gülünç önerilerle unutturmak, bugünün dünyasında da yok mu? Mesela CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye başbakanlık teklif etmesi de, böyle bir durum değil midir? CHP'ninkine benzer bir yenilgiyi Demirel'in lideri olduğu parti alsaydı, belki Demirel Kılıçdaroğlu'na Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olmasını da teklif ederek, yetersizliğini daha abartılmış bir mizahi söylemle unuttururdu.
Vehbi Koç ve özlü sözler
İş dünyamızda da Vehbi Koç, Demirel'inkine benzer bir ağırlığa sahipti. Onun özlü sözlere verdiği önemi 1987'de yayımlanan "Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim" kitabının sonunda "Koç'un beğendiği sözler" ekindeki özdeyişlere bakarak anlayabiliriz. Bunlardan bazılarını hatırlatayım. Rahmetli Vehbi Koç'un kitabına aldığı özdeyişler her yaştaki ve her meslekten insanlara yararlı olabilir...