Mehmet Barlas Sabah Gazetesi

Zorla istifa ettirmek cumhuriyet tarihinde hep vardı

AK Partili yerel yöneticilerin ve belediye başkanlarının parti yönetimi tarafından istifaya zorlanması, siyasi tarihimizde pek rastlanan bir durum değildir. Daha önce de Başbakan Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan...

20 Ekim 2017 | 1.170 okunma

AK Partili yerel yöneticilerin ve belediye başkanlarının parti yönetimi tarafından istifaya zorlanması, siyasi tarihimizde pek rastlanan bir durum değildir. Daha önce de Başbakan Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından istifa etmeye zorlanması hatırlanırsa, bu modelin AK Parti için geçerli olduğu düşünülebilir.

Lider istifa ettirir
Oysa Cumhuriyet tarihinde "Lider"in istifaya zorlaması alışılmış bir yöntemdir. Örneğin Atatürk'ün İsmet İnönü'yü ya da İsmet İnönü'nün Recep Peker'i Başbakanlık'tan istifaya zorladıklarını siyasete ilgi duyan herkes bilir. Ancak bugünkü istifaya zorlamalarla geçmişteki benzerleri arasında temel bir fark vardır. Atatürk ve İnönü başbakanlarını kendileriyle uyum halinde olmadıkları için istifa ettirmişlerdi. Oysa AK Parti'deki istifa zorlamalarının nedeni, 2019'da yapılacak seçimlerde dünden daha iyi sonuçlar alınmasının amaçlanmasıdır.

Metal yorgunluğu
Son Anayasa referandumunda İstanbul ve Ankara gibi AK Parti'nin hep kazandığı illerde bile "Hayır" oylarının fazla çıkması, AK Parti yönetiminde ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'da şok etkisi yaratmıştır. "Metal yorgunluğu" kavramı bu nedenle gündeme gelmiştir. AK Parti 2019 yerel seçimlerine de, Başkanlık seçimine de tazelenmiş bir görüntü ve güçlendirilmiş bir enerji ile girmek için, bugünden başlayarak yenilenmelere yönelmiştir.

Farklı bir yöntem
Melih Gökçek ya da Kadir Topbaş gibi uzun yıllardır AK Parti bayrağı altında kentlerine hizmet sunan isimlerin istifaya zorlanmaları doğal olarak "Vefa" kavramının unutulduğunu gündeme getirecektir. Ancak bu istifalar şeffaf biçimde ve kamuoyu önünde gerçekleştiriliyor. Oysa CHP'de Deniz Baykal'ın ve MHP'de milletvekillerinin istifaya zorlanmaları Pensilvanya yapımı kasetlerle gerçekleştirilmişti. Özellikle CHP'de bu istifa sanki bekleniyordu ve yeni Genel Başkan adeta bir anda ortaya çıkartılıvermişti.

Resen emeklilik
Siyasetin insafsız bir meslek olduğunu unutmayalım. 1970'li yıllarda Turan Güneş o dönemin Senato Başkanı Sırrı Atalay'la sohbet ederken "Biz ne zaman emekliye ayrılacağız" diye sorar. Sırrı Atalay da "Siyasette sadece resen emeklilik vardır" diye cevap verir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Atatürkçüleri tasfiye etti, FETÖ’cüleri aday yaptı’ 15 Nisan 2023 | 587 Okunma FETÖ ve PKK’nın adayı belli, sizin adayınız kim? 14 Nisan 2023 | 585 Okunma CHP’den ‘PKK ile müzakere’ sözü 13 Nisan 2023 | 660 Okunma Erdoğan arayı gittikçe açıyor 12 Nisan 2023 | 1.889 Okunma Atatürk’ün kurduğu partide Atatürkçü aday yok 11 Nisan 2023 | 544 Okunma