OSMANLI devleti 1912 Balkan savaşını kazanmış olsaydı, Rumeli ileride küçülse bile belki yarısı, belki üçte biri elimizde kalabilirdi. Edirne nasıl bizde kaldıysa Selanik Kavala Manastır ve daha nice şehir ve bölge de kalabilirdi.
1914’te Almanların safında Birinci Dünya Savaşına girmemiş, bitaraf kalabilmiş olsaydık imparatorluğun tasfiyesi 1918’de olduğu kadar kötü olmazdı.
Filistin, özerk bir vilayet olarak bütünün içinde kalmış olsaydı, İsrail kurulamaz, Kudüs Müslümanların elinden çıkmazdı.
Birinci Cihan Harbi (1914-18 ve İkinci Cihan Harbi yıllarında (1939-45) yıllarında İngilterenin ve Fransanın çok büyük birer imparatorluğu vardı. Osmanlı devleti de bir “Milletler Birliği” olarak ayakta kalabilirdi. 1950’den sonra, tasfiye edilecekse, daha akıllıca ve daha realist şekilde tasfiye edilirdi.
Sömürgeci ve emperyalist devletler, kendi hasis menfaatleri uğrunda gerçekçi olmayan sınırlar çizdiler, uzun müddet yaşaması mümkün olmayan sun’î=yapay devletçikler oluşturdular ve cihan sulhunu dinamitlediler.
Üçüncü dünya savaşının Ortadoğu’da başlaması çok muhtemeldir. Güneyimizden top sesleri geliyor…
Bu savaş çoktan başlamıştır ve yer yer şiddetle devam etmektedir ama henüz devletler ve uluslar arası konvansiyonel bir savaş halini almamıştır.
Kısa zamanda Esed-Nuseyrî rejimini deviririz planlarının akamete uğraması Türkiye için, faturası çok ağır bir büyük bir başarısızlık olmuştur.
Suriye iç savaşının şu andaki galibi İran’dır.
Askerî müdahale çok büyük bir savaşın fitili olabilir.
Savaşa Rusya ve ABD katılabilir.