BAŞBAKAN Binali Yıldırım'ın açıklamasına göre "Türk usulü başkanlık
sistemine" geçirecek Anayasa değişikliği 12 maddelik bir paket ile
çok sayıda geçici ve geçiş maddelerinden oluşuyor.
“Geçici ve geçiş maddelerinin” çok sayıda olmasının nedeni, sisteme
bugünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçme isteği.
Böyle olmasaydı, değişiklik referandumla kabul edildiği takdirde yeni anayasaya göre yeni bir seçim yapılır, “çok sayıda geçici ve geçiş maddesine” gerek kalmazdı.
Şimdi Anayasa değişikliği önce TBMM’de, sonra referandumda kabul edilirse Recep Tayyip Erdoğan görevine yeni sistemin Cumhurbaşkanı olarak devam edecek.
Ama unutmamak gerekiyor ki kendisi “eski sisteme göre” seçilmişti. Şimdi “otomatikman” yeni sistemin Cumhurbaşkanı olacak.
Peki görev süresi ne olacak?
Bir kez seçildiği için bir kez daha seçilme hakkı mı olacak, yoksa yeni anayasaya göre de iki kez seçilmeye hakkı olduğu için “yeni bir iki kez seçilme hakkı” mı kazanacak?
Burası belirsiz. Öyle görünüyor ki zaten bu konu kasten gündeme getirilmiyor ki tartışılmasın, oldubittiye getirilsin.
Abdulkadir Selvi, Hürriyet’te değişikliklerle ilgili bilgi verirken şunu yazdı:
“Seçimler 5 yılda bir yapılacak. Başkan üst üste iki kez aday olabilecek.”
Mevcut Anayasa’da ise cumhurbaşkanı seçimlerinin beş yılda bir yapılacağı ve “bir kimsenin en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebileceği” yazılı.
Aradaki fark şu: Mevcut sistemde iki kez seçilen cumhurbaşkanı bir daha aday olamaz. Ancak “Cumhurbaşkanı üst üste iki kez aday olabilir” hükmü getirilirse şu mümkün: İki kez seçilen cumhurbaşkanı üçüncü dönemde seçime girmez ama isterse dördüncü dönemde seçime girebilir, bir kez daha seçilebilir, hatta beşinci dönemde de seçilebilir.
Putin ile Medvedev arasındaki tahterevalli işbölümünü hatırlayalım, öyle bir düzen!