Kamuoyunun gündemini günlerce meşgul eden tartışmalar bir kör dövüşünden farksız. Bu yüzden de aksi görüşlerde olanların belki de tartışmayı sonlandıracak soruları güme gidiyor.
Kimileri ise ajitasyon batağından çıkıp nesnel olayım derken istihbarat gazeteciliğinin dehlizlerinde kayboluyor. Peşinden sürüklemeyi başardığı üç beş okurun da ya kafasını daha fazla karıştırıyor ya da gazeteden soğutuyor.
Elbette iyi örnekler de var, ancak onlar da "kemik sesi duymazsak para yok" anlayışının hakim olduğu medyamızda eriyip gidiyor.
Sabah'ın Perspektif sayfalarında bu eleştirilerimizi boşa çıkartan bir editoryal bakış var. Örneğin dün İsmail Çağlar, daha çok Can Dündar'ın AYM tarafından tahliye edilmesini savunanların görüşlerini hiçbir komplekse kapılmadan tane tane yanıtlamıştı. Üstelik de inanmayacaksınız ama sorular da dahil 2800 vuruşta! Yani ideal bir köşe yazısı uzunluğunda.
İşte size Çağlar'ın, onca derdimiz varken ülke gündemini esir alan Can Dündar ve AYM kararı hakkında netleşmenizi sağlayacak yazısından bir bölüm. Soruları azıcık değiştirdim.
Bir gazeteci olan Can Dündar neden tutuklandı?
MİT TIR'ları davasında, kendilerine siyasi ve askeri casusluk ve terör örgütüne yardım suçları isnat edildi.
İyi de aynı haberi daha önce yapanlar neden tutuklanmadı?
MİT TIR'ları 19 Ocak 2014 tarihinde durdurulduğunda birçok medya organında konuyla ilgili haber yapıldı. Gazeteciler haber kaçırmama refleksi ile doğal olarak bu konuyu haberleştirdiler. Ancak 20 Ocak 2014 tarihinde davaya bakan mahkeme konunun ulusal güvenliği ilgilendiren bir mesele olması gerekçesi ile yayın yasağı getirdi. O tarihten Cumhuriyet gazetesinin konuyu tekrar haber yaptığı 29 Mayıs 2015 tarihine kadar MİT TIR'ları olayının paralel terör örgütünün bir kumpası olduğu anlaşıldı. Olayın diğer boyutlarının açığa çıkması ve mahkemenin verdiği yayın yasağı kararından sonra Can Dündar ve Erdem Gül'ün MİT TIR'ları ile ilgili görüntüleri yayınlaması habercilik refleksi ile açıklanamazdı. Nitekim mahkeme de bu yönde görüş bildirdi ve tutuklama kararı verdi.