Adalet Tanrıçası’nın gözleri gerçekten bağlı mıdır?
Yoksa bu sadece bizim ülkemizde mi böyle?
Prof. Sami Selçuk “Kendini Tüketen Hukukun Dramı” adlı kitabında konuyu aydınlatıyor:
“Hayır, Adalet Tanrıçası Themis’in gözleri hiçbir dönemde ve hiçbir yerde kapalı olmamıştır. Olamaz da. Eski Yunan’da da böyleydi. Nitekim Atina’daki müzede de Tanrıça’nın gözleri açıktır. Dahası Türkiye, ilkel bir hukuk anlayışı ile Tanrıça’nın bir eline terazi, bir eline kılıç vererek gözlerini kapatmış; eline hukuk, yani yasa vermemiştir. Doğrusu ise Tanrıça’nın bir eline terazi, bir eline kitap vermek ve gözlerini de açtırmaktır. Zira adaletin gözleri kapalı olamaz. Bu zorba adalet anlayışı çağ gerisidir.”
? ? ?
Amerika’da bir zamanlar tren soygunları ve cinayetlerle toplumu bezdiren ünlü haydut Jesse James’ten bütün toplum kurtulmak istiyordu. Başına büyük ödül konmuştu. Arkadaşı Robert Ford, bu ödülü almak için, onu arkasını döndüğü bir anda tabancayla vurup öldürdü.
James’ten kurtulmak istese de Amerikan halkı bu infaza sevinmedi. Çünkü mertçe değildi. Hukuk ve adalete uymuyordu.
Robert Ford halkın gözünde bir ahlaksız olarak görüldü, buna karşılık Jesse James Amerikan tarihinde efsaneleşti, hakkında kitaplar yazıldı, 20’yi aşkın filme konu oldu...
Son söz; En azılı hayduta bile cezasını hukuk içinde vereceksiniz... Aksi takdirde suçlu insanları kahraman yapar, kendinizi haksız duruma düşürürsünüz...
Askerin savaşı!
Yayınmlanan 671 No’lu KHK ile TSK içindeki bir teamül, (yani genelkurmay başkanının kara kuvvetleri komutanlığından sonra atanması teamülü) yıkıldı. Siyasi iktidarın mevcut orgeneral veya oramiraller arasından istediğini genelkurmay başkanı ataması yolu açıldı.
Bu kararın sonuçları ne olur?
Askeri uzman, Metin Gürcan, diyor ki:
- KHK 671’le seçilmiş siyasi irade ‘Ben teamül falan tanımam artık kardeşim. TSK içindeki orgeneral/oramiraller arasında bana en sadık, en kolay çalışabileceğimi seçerim.