Viyana Müzik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ertuğrul Sevsay, olağanüstü bir çalışmayla ilk Türk tango bestecilerimizden Necip Celal Andel’in (1908-1957) yaşamı ve müziğini kapsayan iki ciltlik bir eser oluşturmuş. Necip Celal’in “Mazi, Özleyiş, Suna, Kimse Sevgimi Bilmez” gibi tangoları hâlâ hatırlanır, hâlâ çalınır, hâlâ duygulandırır... Prof. Ertuğrul Sevsay:
- Bu eseri Necip Celal’in ailesinin lütfedip bana verdiği, ölümünden sonra ilk defa açılan 3000’den fazla görsel ve yazılı belge içeren arşivini inceleyerek oluşturdum, diyor... Oğlak Yayınları’ndan çıkan resimlerle bezenmiş kitabın birinci cildinde Necip Celal’in hayatı ve sanatı ile yaşadığı yılların İstanbul’u anlatılıyor. İkinci cildinde Andel tangolarının notaları, icrası, yorumu hakkında bilgiler veriliyor. Kitabın arkasında Andel’in bütün tangolarını içeren, Band O Neon orkestrası tarafından doldurulmuş bir CD yer alıyor.
Ve bir sürpriz... Necip Celal’in arşivinden hiç seslendirilmediği sanılan Fenerbahçe Marşı’nın notaları da çıkmış... Yakında ilk kez dinleyeceğiz.
Son derece özenle hazırlanıp basılmış bu kitap Cumhuriyet’in sembol isimlerinden Türkan Saylan’a ithaf ediliyor. Kutluyoruz Sayın Prof. Ertuğrul Sevsay’ı... Tangoları Türkiye’de yakın bir zamanda Band O Neon orkestrasından dinlemek için sabırsızlanıyoruz...