Mahallelerdeki çeteleşmeyi ve çocukların madde bağımlılığıyla tanışmasını engellemenin bir aracı olarak 2015 yılında Eskişehir’de Tepebaşı Çocuk Senfoni Orkestrası kuruldu. Projenin amacı, kentteki 7-17 yaş arası tüm çocukların ücret alınmadan ve sınavdan geçirilmeden beraberce müzik yapmalarına olanak vererek onların karşılıklı sevgi, saygı, anlayışı ve farklılıkları kabul etmeyi öğrenmelerini sağlamak.
1975’te Venezuela’da doğan ve kısa sürede tüm dünyada kabul gören El Sistema örneğine benzer bir çalışmayı Eskişehir Tepebaşı’nda uygulama arayışı ‘İki Elin Sesi Var’ projesini doğurdu.
Tepebaşı Belediyesi, aynı modelde eğitim vermeye 10 yıl önce İstanbul Edirnekapı’da başlayan Barış için Müzik Vakfı ile bağlantıya geçti.
İlk adım olarak yaklaşık 50 yaylı çalgı alındı.
Kayıtlara başlandı ve yeteneklerine bakılmadan her çocuk projeye dahil edildi. Çalışmalar gönüllülük esasına dayalı.
Provalara 24 Ocak 2015’te başladılar ve mayıs ayında ilk konserlerini verdiler. Projede 20 eğitmen var.
Projeden haberdar olan duyarlı pek çok Eskişehirli bu orkestraya bağışlarla destek olmaya başladı.
Ve şu anda orkestra eğitimi kapsamında, 50 üflemeli enstrüman, 20 viyolonsel, 10 kontrbas, 30 viyola, 30 vurmalı ve 103 keman çalan çocuk derslere devam ediyor.
Hedef bu sayıyı artırmak.
Orkestranın yeni açılan eğitim merkezi küçük bir konservatuvar olarak düşünüldü.
Müzik eğitiminin yanı sıra çocukların okul derslerine destek çalışmaları da bu merkezde sürüyor.
Orkestra, başta Eskişehir, yurt genelinde konserler veriyor.
Bugüne kadar, 9’u Eskişehir, biri İstanbul, ikisi Ankara, diğerleri de İzmir ve Bergama’da olmak üzere 14 konser verdi. Nisan ayında Belçika’nın Neelpert kentinde bu yıl 65’incisi düzenlenen Avrupa Genç Müzisyenler Festivali’nde kendi kategorisinde 3’üncü oldu.
İki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası geçtiğimiz günlerde ise dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say ile aynı sahneyi paylaştı.
Fazıl Say gönüllü olarak genç müzisyenleri desteklemek amacıyla düzenlenen konsere katıldı.