Anadyr, Sovyetler Birliği’nin 1962 yılında Küba’yı Amerika’dan korumak, aleyhine bozulan nükleer güç dengelerini takviye etmek, biraz da bu ülkenin Çin’e kaymasını önlemek amacıyla başlattığı büyük çaplı operasyona verdikleri ad. Biz bu tecrübeyi daha ziyade sonuçlarıyla, aynı yıl Ekim ayında bir Amerikan casus uçağının çektiği fotoğrafların yarattığı krizle biliyoruz. Dünyayı nükleer savaşın ve yok oluşun eşiğine getiren olası felaket olarak tanımlıyoruz.
Günümüzde yeniden güncellik kazanmasının nedeniyse Ukrayna’daki savaş. Özellikle de Amerika’da ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde hakim olmaya başlayan nükleer silahların caydırıcılığın ötesinde kullanılamayacağına, dolayısıyla da tırmandırmanın, savaşı sürdürmenin, Rusya’yı köşe sıkıştırmanın ve hatta konvansiyonel silahlarla yenmenin, en azından Ukrayna’da yorarak yıpratmanın risksiz bir şekilde gerçekleşebileceğine olan inanç.
Madem ki iki taraf da nükleer silah kullanmanın felakete yol açacağını biliyor, o zaman rasyonel düşünecek liderlerden biri ya da öteki nükleer silaha başvurmaktan kaçınacaktır deniyor. Dolayısıyla da tırmandırmada, uçurumun kıyısında siyaset yapmada beis görülmüyor. Sovyetler Küba’dan orta...