Mensur Akgün Karar Gazetesi

Avrupa kötü yola düşer mi?

ABD’nin iyi huylu bir dev olduğuna inananlar Trump işbaşına gelir de Amerika içine dönerse Avrupa için felaket olacağını, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan dengelerin sarsılacağını...

03 Temmuz 2024 | 1.331 okunma

ABD’nin iyi huylu bir dev olduğuna inananlar Trump işbaşına gelir de Amerika içine dönerse Avrupa için felaket olacağını, İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan dengelerin sarsılacağını, AB’yi bile bir arada tutmanın zorlaşacağını söylüyorlar. Çoğunun samimi korkusu tarihin hortlaması, yüzyıllardır süren Avrupa içi mücadelenin bir kez daha başlaması.

Vietnam Savaşı sonrasında ortaya atılan hegemonik çöküş teorilerini andırır bir endişeleri var. Trump’ın “Önce Amerika” politikasının ABD’nin NATO’dan ayrılışına yol açacağını, en azından NATO’nun caydırıcılığını yitireceğini, bunun sonucunda da Almanya-Fransa arasında kutuplaşma yaşanacağını, kutuplaşmadan da en çok Rusya’nın yararlanacağını düşünüyorlar.

Foreign Policy için bir makale kaleme alan Johns Hopkins’den Hal Brands da bu bakış açısının temsilcilerinden biri. Ona göre Amerika’nın müdahalesi Avrupa’yı karanlık kıta olmaktan çıkartıp tarih sonrası cennet haline getirmiş. Bu da güvenlik garantileri, Marshall Yardımıyla kurguladığı işbirliği modeli ve otokrasiye karşı verdiği mücadeleyle gerçekleşmiş.

Brands, Trump’ın politikalarının biri iyimser, biri kötümser, sonuncusunun da iyice kötümser üç senaryoyu...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çökmüş devletler mezarlığında... 02 Ekim 2024 | 281 Okunma Neden sadece Türkevi, THY ve Türk iş insanları? 29 Eylül 2024 | 621 Okunma BM reformu derde deva mı? 25 Eylül 2024 | 75 Okunma Sonsuz barıştan sınırsız savaşa… 22 Eylül 2024 | 95 Okunma Uzun menzilli füzeler konusu… 18 Eylül 2024 | 586 Okunma