Bir kaç istisnai dönem dışında Türkiye-Yunanistan ilişkileri hep sorunlu, krizli, hatta çatışmalı oldu. Yunanistan imparatorluk Türkiye’sinden bağımsızlığını aldığı günden itibaren Türkiye aleyhine genişlemek için askeri ve diplomatik çaba harcadı, çoğunda da başarılı oldu.
Önce anakarasını genişletti, ardından daha da genişletmek için Anadolu’yu işgale kalkıştı. Arada Girit’i, sonra da Ege adalarının neredeyse tamamını ele geçirdi.
1950’lerden itibaren Kıbrıs’a odaklandı. Ancak 1974’de yaptığı hamle başarısızlıkla sonuçlandı. Uzunca bir süre Kıbrıs’ı kendi çıkarlarına en uygun şekilde, Türkiye ve Türklerin haklarını 1960 kazanımlarının gerisine götürerek yeniden birleştirmeye çalıştı.
Neredeyse eş zamanlı olarak da Ege ve Akdeniz’deki egemenlik alanlarını genişletmeye, bu denizlerin sunduğu iktisadi ve hukuki imkanlardan Türkiye’yi mahrum bırakmak için elinden geleni yaptı.
10 millik hava sahası ilan etti. 1982 BM Deniz Hukuku Sözleşmesi hükümlerini tek taraflı olarak yorumladı. Adaları için kıta sahanlıkları ve münhasır ekonomik bölgeler ilan etti. Karasularını hakkaniyete uymayan şekilde genişletebileceğini açıkladı.
Zaman zaman Türkiye ile...