Ukrayna savaşının başlangıcında Batı bloğunun üç sınırlı siyasi hedefi vardı. Öncelikli hedef Rusya saldırganlığını durdurmak, ikincisi 24 Şubat öncesi statükoya dönmek, üçüncüsü ise savaşın yayılmasını önlemekti. Bu nedenle müzakereye ayrıcalık tanındı, Ukrayna ile Rusya’nın masaya oturması teşvik edildi.
Ukrayna’ya da her türlü yardım yapıldı ama yardımların savunmaya yönelik olmasına özen gösterildi. Verilecek füze ve silahların Rusya topraklarına yönelik bir tehdit oluşturmamasına dikkat edildi. Silahların menzilleri ve teknik yetenekleri konusunda hassasiyet gösterildi. Böylece savaşın hem kullanılan araçlar hem de coğrafya açısından sınırlı kalması sağladı.
Fakat zaman içinde Rusya’nın zaafiyetlerinin ortaya çıkması, Ukrayna’nın direncinin artması İngiltere ve Amerika’nın Rusya’yı Ukrayna’da yıpratma politikası benimsemesine yol açtı. Bu siyaset Rus yayılmacılığından tarihi ve muhtemelen meşru nedenlerle çekinen Baltık ülkeleri, Finlandiya, Polonya tarafından da desteklendi.
***
Almanya ve Fransa gibi ülkeler hala savaşın bir uzlaşmayla bitmesi gerektiğini düşünürken, Amerika, İngiltere ve bazı Avrupa ülkeleri artık hedef büyüttü, Rusya’nın...