Kıbrıs sorunu 1950’lerden günümüze Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde. Önce İngiltere’den bağımsızlığı ve bağımsızlığın adanın halkları ile bu halklarla bağı olan, toprakları üstünde hak iddia eden iki ana devlet için ne anlama geleceği tartışıldı. Türkiye bir kısmını, Yunanistan tamamını istedi. Adadaki halklar da bu talepleri büyük ölçüde destekledi.
1959’da bulunan uzlaştırıcı çözüm Rumların adanın tamamı üstündeki hak iddialarından, daha doğrusu adayı Yunanistan’a bağlama ihtirasından vazgeçmemeleri yüzünden 1963 yılında zorlanmaya başladı. Rum tarafı 1960 düzenini kuran anayasanın 13 maddesini değiştirmek istedi. Türkiye ve Türk tarafı hayır deyince de çatışma çıktı.
1964-1974 yılları arasında Kıbrıs Türkleri zor şartlar altında yaşadı, Türkiye’nin desteği ve askeri müdahaleleriyle ayakta kaldı. 1974’de Yunanistan kendinden uzaklaştığına inandığı Rumların yönetimi altındaki Kıbrıs Cumhuriyeti’ne karşı darbe yapınca da Türkiye antlaşmadan doğan hakkını kullandı ve ada fiilen ikiye bölündü.
1977 ve 1979’da yapılan müzakereler sonucunda Rum tarafı bu bölünmüşlüğü iki kesimli, iki toplumlu bir federasyonun temeli olarak kabul etti. Daha sonra da BM ve diğer...