Mensur Akgün Karar Gazetesi

PKK sorunu aşılabilir mi?

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışı sırasında yaptığı jest ve ardından iktidar kanadından gelen açıklamalar Türkiye’nin yeni bir evreye girdiği, Arap Baharı ile birlikte askıya...

20 Ekim 2024 | 0 okunma

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışı sırasında yaptığı jest ve ardından iktidar kanadından gelen açıklamalar Türkiye’nin yeni bir evreye girdiği, Arap Baharı ile birlikte askıya alınan “barış sürecinin” canlandırılmaya çalışılacağı yönünde bir beklenti doğurdu. Neredeyse tüm siyasi partiler -şüpheleri olmakla birlikte- DEM ile MHP ve tabii ki AKP arasındaki yumuşamaya destek verdi.

İktidar kanadındaki bu ani değişimi neye borçlu olduğumuzu doğrusu bilmiyoruz. İçeriden bakanlar değişimi başkanlık sisteminin bekasına ve Kürt seçmenlerin oylarının hikmetine bağlıyor. Dışarıdan bakanlarsa 7 Ekim saldırısı sonrasında değişen bölge dengeleriyle, İsrail ve/veya Amerika’nın Suriye ve Irak’taki oluşumlar üstünden İran’la bir mücadeleye girişebileceğiyle ilişkilendiriyor.

Bana dışarıdan bakış daha makul geliyor ve çok bilinmeyenli, böylesine akışkan bir siyasi küresel ve bölgesel konjonktürde iktidar bloğunun Türkiye’nin zayıf olduğu noktalardan birini güçlendirmek amacıyla hareket ettiğini düşündürüyor. Rusya ve Amerika’nın Suriye’deki askeri varlığı, Türkiye’nin Suriye ile barışma isteği de bu düşüncemi pekiştiriyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
BRICS nedir, ne değildir? 23 Ekim 2024 | 569 Okunma PKK sorunu aşılabilir mi? 20 Ekim 2024 | 213 Okunma İran nükleer eşiği aşar mı? 16 Ekim 2024 | 248 Okunma Sırada biz mi varız? 13 Ekim 2024 | 134 Okunma Bir yılının ardından Gazze Savaşı… 09 Ekim 2024 | 69 Okunma