Görünen o ki Rusya Suriye’ye kalıcı olmak üzere geliyor. Türkiye sınırına yakın Ceble’deki havaalanını kendi uçaklarının kullanımına uygun hale getiriyor, askeri personelinin yerleşeceği binalar inşa ediyor, Lazkiye’deki deniz üssünü başka bir yere taşıma planları yapıyor.
Amerika’nın buna itirazı var. Washington Rusya’nın müdahalesinin Suriye savaşını uzatma potansiyeli taşıdığını söylüyor. Ama asıl Suriye’de kalıcı olmasından, Ortadoğu’ya yerleşmesinden rahatsız. Ancak herkes biliyor ki, Amerika Rusya’ya etkin bir şekilde karşı çıkmayacak, bu yüzden ilişkilerini germeyecek.
***
Türkiye açısından bakıldığındaysa Rusya’nın Suriye’ye girmesi bambaşka anlamlar taşıyor. Her şeyden önce bu giriş Suriye sorununun çözümünün gerçekten uzamasına, daha doğrusu uzatılmasına yol açabilir. Rusya da Suriye’yi kendisi açısından bir fırsat kapısı olarak görebilir, Amerika da Rusya’nın Suriye’de yıpranmasını isteyebilir.
Rusya’nın varlığından ve ağırlığından cesaret alan Esad rejimi de siyasi bir çözüme yanaşmayabilir. Eğer Rusya önce IŞİD, belki de sonra El Nusra’ya karşı mücadele gerekçesiyle savaşa doğrudan taraf olursa, Türkiye’nin desteklediği gruplara karşı da tavır alabilir. Çatışmanın dinamiği de Rusya’yı bugün öngöremediğimiz noktalara sürükleyebilir.