Yapılan araştırmalar savaşla barış arasındaki ince çizgide yürümek zorunda olan devletlerin zor kararları daha zor ve genellikle de daha yanlış verdiğini gösterir. Krizler karar verme konumunda olanların zaten algısal tutarlılık, grup düşüncesi gibi süreçlerden mağdur olan yeteneklerini iyice köreltir, kamuoyu baskısı ya da başka nedenlerle kararlar daha irrasyonel hale gelir. Krizleri yönetmek, caydırıcılıkla tehdit arasındaki farkı idrak etmek giderek daha da zorlaşır.
Mesela Irving Janis, artık klasikleşmiş, alanın hemen tüm ders kitaplarına girmiş 1972 tarihli çalışmasında bunları anlatır. Bizleri zor zamanlar için uyarır, grup düşüncesinin, yani grupta var olan mutabakat duygusunun, doğru ve yanlış davranış biçiminin ne olduğuna ilişkin algının kriz anlarında daha az sorgulandığını, krizlerin alternatif çıkış yolları aramayı imkansız hale getirdiğini yazar. Domuzlar Körfezi çıkartmasından, Vietnam ve Kore savaşlarından ve başka zor zamanlardan örnekler verir.
***
Onun tek bir devlet için söyledikleri aslında kendini tehdit altında hisseden devletler koalisyonları için de geçerlidir. Grup düşüncesi onları da rehin alır. Yapılmak...