Bir ve beraber olmak, yani cemaat olup işbirliği içerisinde Allah (cc) ın dinine hizmet etmek asgari farzul kifayedir. Bu konuda birçok ayet ve hadisler mevcut… Ancak biz onların sadece bir kısmını örnek olarak serdetmekle iktifa edeceğiz. Hadislere kaldığımız yerden devam edelim.
Resulullah (sav) şöyle buyurur:
"Size birlik halinde bulunmanızı tavsiye eder; ayrılıp dağılmaktan
şiddetle kaçınmanızı isterim. Zira şeytan, yalnız başına yaşayan
insana yakın olup, beraber bulunan iki kişiden uzaktır. Kim
Cennet'in ta ortasında yaşamak isterse, toplu halde bulunmaya
baksın." (Tirmizî, Fiten, 7)
"Cemaatten bir karış da olsa ayrılan kimse boynundaki İslâm bağını
çözmüş demektir. " (Tirmizi, Âdâb 78, emsal 3)
Hadislerden alınabilecek dersler:
Bu vb. hadislerde cemaatten kasıt, İslam ümmetinin kendisi olup mecazen cemaat ismi kullanılmış olabilir. Ancak yine de ümmetin cemaat olarak ifade edilmesi, kolektif çalışmaya, birlik beraberlik içinde işbirliği yapmanın gereğine işarettir. Diğer taraftan burada cemaat kelimesinin hakiki manada alınıp cemaatsel çalışmanın gereği de anlaşılabilir. Bu durumda cemaatten ayrılmanın İslam'dan ayrılması, terhib kabilinden kabul edilir. Aksi halde cemaatten ayrılmak, dinden çıkmak gibi anlaşılabilir. Bu da doğru değildir.
Resulullah (sav) ın hem terğib / müjdede mübalağa, hem de terhib / sakındırmada mübalağa kabilinden birçok hadisleri malumdur. İşte birkaç örnek: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız.” (Müslim, İman, 93; Tirmizî, Sıfâtu'l-Kıyâme, 56) “Sizden biriniz kendisi için istediğini (mü'min) kardeşi için istemedikçe (gerçek) iman etmiş olamaz.” (Buhârî, İman, 7; Müslim, İman, 71, Riyazu-s Salihin H no= 1829) “Mü'minlerin dertleriyle dertlenmeyen, onlardan değildir.” (Hâkim, Müstedrek, IV, 352) “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir. (Diğer bir rivayette mümin değildir)” (Buharî, Edeb, 12)
“bizden değildir” “mümin değildir” “İslam'la bağını koparmış olur” vb. ifadeleri, olduğu gibi alsak da, te'vil etsek de konunun önemine dikkat çekme ve vurgulu anlatım sonucu değişmez. Dolayısıyla yukarıdaki hadislerde birlik beraberlik ve cemaat olmanın önemini ifade etmeleri tartışma götürmez. Selam… Dua…