30.3.2018 Cumartesi günü, güzel İstanbul’umuzda Ümmet Vakfı’nın yüksek istişare kuruluna katıldık. Ümmet Vakfı; Kudüs, Mescidi Aksa ve Filistin davasına adanmış bir vakıf. Beş yıllık bir geçmişi olmasına rağmen, onlarca yıllık bir hayır kurumu gibi coşkun bir şekilde yoluna devam ediyor. Gördüğüm kadar, çok konuşmak yerine çok iş yapmayı hedefliyor. Hasbiliği şiar edindiği için, tanıtım ve reklama da pek kafa yormuyor gibi. Nitekim istişarede birden fazla katılımcı, tanıtım işinin biraz daha iyileştirmesini teklif ettiler. Ümmet vakfının onlarca projesinden sadece birkaçını özetle paylaşalım.
Kudüs Fonu programları
Eğitim, işgalci Yahudi rejiminin hedef aldığı projelerin başında gelmektedir. İşgalci Yahudiler, halkı Filistin davasından uzaklaştırıp işgalin sineye çekilmesi ve işgalcilerle beraber yaşamalarını sağlamak için Kudüs halkının eğitim çalışmalarında kimlik inşasını bozmaktadırlar. Kudüs’te işgalci belediyeler eğitim çalışmalarında öne geçmek ve Yahudi tarihini yaymak için özel okullara, her öğrenci için senelik yardımlarda bulunmaktadırlar. Bu girişimler neticesinde işgalciler, eğitim çalışmalarının %60’ını kontrolleri altına almayı başarmışlardır.
Eğitim projelerimiz; Kudüs’teki eğitim kuruluşları ve okullara destek olup teknik donanımlarını geliştirmek. Laboratuvar ve spor salonları oluşturmak. Öğrencilerin güvenli bir şekilde okullarına varmaları için servisler tahsis etmek. Üniversite öğrencilerine burs vermek. İlk ve orta öğretimdeki başarılı öğrencileri maddi ve manevi olarak desteklemek ve bu konuda yapılan bağışları, en güzel şekilde projelendirip yönlendirmektir.
Günümüzde Mübarek Mescid-i Aksa, Yahudiler için büyük önem arz etmektedir. Zira Yahudiler, Süleyman mabedini inşa etmek maksadıyla, Mescid-i Aksa’nın asıl kimliğini değiştirip, Yahudi kimliği oluşturmayı hedeflemektedirler. Bu kimlik değişimi; saldırı, baskın, Yahudi yerleşkeleri inşa etmek, Müslümanların kutsallarının altında tüneller kazmak ve bölme planlarıyla olmaktadır.
Vakfın yaptığı en önemli projeler; Mübarek Mescid-i Aksa’ya restorasyon ve onarım çalışmaları, ilim halkalarının kurulması, iftar programları, Beyarik seferleri, murabıtlara maddi ve manevi destekler ve hafızlık kurslarıdır.