Şunu baştan belirteyim, Anayasa önerisinin verilmesi için kararlılık var, ancak zamanlaması ve içeriği konusunda netlik yok.
Henüz tamamlanmamış iki metin ve iki takvim var.
Metinlerden yola çıkarsam...
Cumhurbaşkanı’nın konuya ilişkin danışmanlarının da bulunduğu çalışma atölyesinde üretilen Anayasalar, öyle ileri sürüldüğü gibi 15 maddeden oluşmuyor.
Altını çizerek vurguladığı gibi, “Tam Anayasa metni” konusunda karara varılmış.
Ayrıca, Afyonkarahisar’da hafta sonu yapılan toplantıda Anayasa çalışması yapılmamış.
Sadece konu hakkında etkin veri sahibi olan Burhan Kuzu sistem hakkında bilgi aktarmış, milletvekillerinin sorularını yanıtlamış.
İKİ METİN
Buna karşın, Anayasa hazırlık atölyesinde üzerinde durulan ancak son şekli verilmemiş iki tam Anayasa taslak teklifi metni var.
Yani, mevcut Anayasa’nın üzerinde yazboz yapmadan, yeniden yazılmış Anayasa metinlerinden söz ediliyor.
Bunlardan biri 99, diğeri ise 110 maddeden oluşuyor.
Ancak AK Parti’de mevcut Anayasa metni üzerinde değişiklik yapılmasının zaman açısından çok daha hızlı olacağını söyleyen de var.
Buna karşı çıkanlar ise, Cumhurbaşkanı’nın adının 89’u metinler içinde, 2’si başlıkta olmak üzere 91 yerde geçtiğine dikkat çekiyor.
Başkanlık sisteminde kaldırılacak hükümete ilişkin maddelerin yeniden yazılmasının zorunluluğuna da dikkat çekerek yeni Anayasa’yla yola çıkmanın yararlı olacağına vurgu yapıyor.
Dolayısıyla mevcut Anayasa üzerinde tek maddeyle “’Cumhurbaşkanı’ ibaresi, sıralı şu maddelerde ‘Başkan’ şekline çevrilmiştir” diye değişikliğin kolayca yapılabileceği vurgulunsa da genel eğilim yazboz yerine yeni bir başkanlık anayasası yapmak yönünde.