Darbe girişimi gerçekleşmiş olsaydı, bürokraside kimin hangi göreve geleceği belliydi.
Başbakan Yıldırım’ın muhalefet liderlerine masasının üzerinde gösterdiği ele geçirilen kitapçığa göre, bürokrasinin darbe yapılanmasında yer alacak isimler biliniyor. Kendilerinin bilgisi var mı bilinmez ama örneğin gözaltında bulunan Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korg. Mustafa Özsoy listede Başbakanlık Müsteşarı görünüyor.
Korg. Yıldırım Güven’in adının karşısına TRT Genel Müdürü, Korg. Bahadır Köse’nin isminin ardında da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yazıyor.
Bakanlıklar, bankalar, üniversiteler ve önemli kamu kurumlarının başına gelecekler belli.
Şimdi soru şu: Bürokratik kadrolarının belirlendiği darbe yapılanmasının sivil ayağını kimler oluşturacaktı?
Yani girişim başarılı olsaydı, darbe hükümetinin Başbakan’ı ve bakanları kim olacaktı?
Ankara’da güvenlik birimlerinden iktidarın etkin isimlerine kadar herkes bu sorunun yanıtını arıyor.
DARBELERDE BELLİYDİ
Nitekim dün hükümetin etkin isimleriyle sohbet ederken bu sorunun yanıtı birkaç kez dile getirildi; Bakanlar Kurulu toplantısında da konunun gündeme geldiği aktarıldı. Sözlerinden yola çıkılırsa bazı öngörüleri de var; sivil ayağında kimlerin olduğunun belirlenmesi durumunda bazı sürprizlerle karşılaşılması ihtimalinin de altı çiziliyor.
Anlaşıldığı kadarıyla savcılık soruşturmasındaki ifadelerden yola çıkılarak bazı sonuçlara ulaşılıyor. Aslında darbenin sivil ayağını araştırmakta da haksız değiller.
Çünkü, 1960’ta bugün olduğu gibi düşük rütbeli 37 subayla darbeyi gerçekleştiren emekli Orgeneral Cemal Gürsel’in, 1970’te Nihat Erim veya 1980’de Oramiral Bülent Ulusu’nun Başbakan olacağı ve kimlerin kabinede yer alacağı önceden belliyse, bu darbe girişiminde belli olmamasının olanağı yok.
Bütün bunlara karşılık tam bir iftira furyasının yaşandığına vurgu yapılıyor; herkese temkinli hareket tavsiyesi yapılıyor.