Muharrem Sarıkaya Habertürk Gazetesi

Uluslararası

Biz onu Latin Amerika’dan bir ülkeden sanmıştık. O da bizi Kuzey İngiltere veya İrlanda’dan... Arkadaşım Murat Yetkin ile Kazablanka’da gittiğimiz barda karşılaşıp, “Play again...

31 Ocak 2016 | 100 okunma

Biz onu Latin Amerika’dan bir ülkeden sanmıştık.

O da bizi Kuzey İngiltere veya İrlanda’dan...

Arkadaşım Murat Yetkin ile Kazablanka’da gittiğimiz barda karşılaşıp, “Play again Sam...” muhabbetiyle yaklaştığımız piyanistin Adanalı olduğunu da yarım saat süren sohbetimiz sonrasında öğrenebilmiştik.

“Türk’ün topalına kutuplarda rastlamışlar” cümlesini de ilk kez o gün duymuştum.

Bütün bunları anlatmamın nedeni, TBMM’nin dün sabaha kadar devam eden uluslararası anlaşmalara ilişkin 16 saatlik mesaisi.

Meclis, bu kadar sürede ancak 12 uluslararası anlaşmayı onaylayabildi.

Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan’ın aktardığına göre, bekleyen sayısı da 300’e yaklaştı.

Komisyon her hafta yoğun bir mesaiyle bunları eritmenin peşinde.

MAURİTİUS’A UÇUŞ

Dikkat çeken ise anlaşmaların yapıldığı ülkeler.

Genel kurul görüşmelerine de yansıdığı gibi birçoğunun adını yeni duyuyoruz; hatta nerede olduğunu ancak internete girip bakarak öğreniyoruz.

Hint Okyanusu’nda yer alan 259 kilometrekare büyüklüğündeki, birçok kişinin balayı için tercih ettiği Mauritius da bunlardan biri...

Anlaşılan o ki THY, Hint ve Pasifik uçuş noktalarında adayı, konup kalktığı lojistik üs olarak kullanıyor; hatta bu ülkeye haftada 2 kez de sefer koymuş.

Dolayısıyla THY’nin ticari faaliyetinin yürütülmesi için de iki ülke arasında uluslararası bir anlaşmaya ihtiyaç duyulmuş.

Rakamlardan ve uluslararası sözleşmelerin genel kuruldan geçme süreçlerini hesaba katarsak, Meclis’in bekleyen 300 kadar kanunun hepsini tüketebilmesi için en az 1 ay başka hiçbir kanunla uğraşmadan çalışması gerekiyor.

YENİ COĞRAFYA

Son dönemki anlaşmaların imzalandığı ülkeler de bir o kadar dikkat çekici.

Geçmişte daha çok, çevre ülkelerle bilim, teknik, askeri, ticari anlaşmaların onayı Meclis’e gelirdi, ağırlıklı bölümü de Sovyetler’in dağılması sonrası ortaya çıkan yeni ülkeler ile Avrupa’daki yeni cumhuriyetlerle yapılırdı.

Ancak son dönem sözleşmelere bakıldığında toplam nüfusu 150 bin civarında olan Saint Vincent ve Grenadinler’den tutun da Vietnam’a, oradan Gine’ye, Kamboçya, Gambiya, Senegal, Kongo, Fildişi’ne kadar uzanan ikili ticari anlaşmalar yapılmış.

Bu da gösteriyor ki daralan ticaret Türkiye’ye yeni kapılar açtırmış, paranın boykot, engel tanımazlığını bir daha ortaya sergilemiş...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Demokrasi zaferi… 29 Mayıs 2023 | 475 Okunma Geleceği depolayanlar... 28 Mayıs 2023 | 127 Okunma Meclis bu sayıya hiç ulaşmamıştı 26 Mayıs 2023 | 454 Okunma Startup partiler… 25 Mayıs 2023 | 136 Okunma Sandığa kimler gitmedi? 24 Mayıs 2023 | 591 Okunma