Yeni Anayasa çalışmaları hep partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının eliyle yürütülmüştü.
Cumhurbaşkanlığı ise bu konuda çoğu zaman izleyici, bazen de kolaylaştırıcı, yönlendirici pozisyon almış, müdahil olmamayı tercih etmişti.
Örneğin Abdullah Gül, selefleri gibi yetkilerinin fazla olduğunu belirterek azaltılmasını istemiş, çalışmaların içinde gözükmemeye de özen göstermişti.
AK Parti de özenli davranmış, Cumhurbaşkanlığı makamını Anayasa tartışmalarının dışında tutmuştu.
Partideki çalışmalarını da sivil toplum ve düşünce kuruluşları üzerinden yürütmüştü.
Bu birikimlerin TBMM’ye aktarımını sağlayıp Uzlaşma Komisyonu’na kaynakça oluşturmasına da aracı olmuştu.
Ancak masa dağılmış ve bir sonuç elde edilmemişti.
UÇUM’UN GÖREVİ
Şimdi Anayasa çalışmalarına yeni bir kurum daha dahil oluyor; Cumhurbaşkanlığı...
Bu amaçla, yeni Anayasa yapım sürecini yürütmek için eski AK Parti Kars Milletvekili, hukukçu Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Danışmanı olarak göreve başladı.
Uçum aday gösterilmeyince birçok spekülasyon dile getirilmişti; oysaCumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti ile Beştepe’de yeni Anayasa çalışmasını yürütecek ekibin başına getirilmesine seçimden önce karar verilmiş.
Görünen o ki Beştepe’nin hedefinde mevcut Anayasa’yı iyileştirmek yerine, bir reform Anayasa’sı var.
Geçen dönem görev yapan TBMM Uzlaşı Komisyonu’nda oluşan bilgi havuzundan yararlanarak yeni Anayasa için kamuoyu oluşturma sürecinin de bundan böyle Beştepe’den yürütüleceği görülüyor.
Bunun için TESEV’den ayrılan Can Peker’in başında bulunduğu, Cüneyt Zapsu ile bazı akademisyenler, işadamlarının da yer aldığı düşünce kuruluşu PODEM ile SETA ve diğer düşünce kuruluşlarının birikimlerinden de yararlanılması planlanıyor.