Bolu’da İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, törenlerde Onuncu Yıl Marşı’nın çalınmasını yasakladı...
Yasağı protesto maksadıyla gösteriler yapıldı, hattâ bu gösterilerden birinde CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ın da aralarında bulunduğu 20 kişi, polisin sıktığı gazdan etkilendi ve hastahanelik oldu. Neticede, üç satırlık bir melodiyi hadise yapıp işi çatışmaya kadar götürmek de bize nasip oldu!
Önce, sözlerini zamanın iki meşhur şairinin, Faruk Nafiz Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar’ın yazdıkları ve Cemal Reşid Rey’in bestelediği Onuncu Yıl Marşı hakkındaki kanaatimi söyleyeyim:
Melodisi hafızada hemen yer edebilen güzel bir marştır, ilk kısmı majör, ikinci kısmı da minör tondadır; majör bölümü kahramanlık ve celâdet, minör nağmeleri de romantik hisler verir ve topluluk tarafından zevkle okunmaya müsaittir. Öyle ki melodisi sanatlı ama icrası zor olan İstiklâl Marşı’ndan çok daha kolaydır.
BİTMEYEN ŞANSSIZLIKLAR
Bu kadar tutulmasının ve seneler boyunca unutulmamasının sebebi de budur:“Marş” olarak o zamana kadar sadece mehter havalarını bilen ama mehtere 30’lu senelerde artık pek hoş bakılmaması sebebi ile bildiği besteleri okuyamayan ve milli marşını icrada da zorluk çeken halkın önüne ilk defa rahatça terennüm edebildiği nağmelerin konması...