AK Parti ile MHP’nin haftalardır devam eden çalışmaları sona erdi ve başkanlık sistemini getirecek olan yeni anayasa tasarısı tamamlandı. Ama tesadüf mü yoksa tarihin cilvesi mi bilinmez, taslağın hazırlanması ilk anayasamızı bundan 140 sene önce yazdığımız günlere rastladı. Türkiye 1876 Aralık’ında da aynı şekilde bir anayasa çalışması içerisinde idi ve Midhat Paşa’nın kaleme aldığı ilk anayasa olan “Kanun-ı Esasî” 23 Aralık 1876’da ilân edilmiş ama yürürlükte sadece 13 ay kalabilmişti...
AK Parti ile MHP haftalardır beraberce devam eden çalışmalarını tamamladı ve başkanlık sistemini getirecek olan değişiklikler üzerinde anlaştılar. Bu yazıyı yazdığım sırada 20 maddesinin değiştirildiği söylenen anayasa taslağının Meclis’e sunulması bekleniyordu...
Benzer bir hummalı çalışmayı, bundan tam 140 sene önce de yapmış ve ilk anayasamızı yine bugünlerde, 23 Aralık 1876’da ilân etmiştik.
Tarihlerimize “Birinci Meşrutiyet” yahut “Kanun-ı Esasî” diye geçen ama sadece 13 ay boyunca yürürlükte kalabilen ilk anayasamız nerede yazılmıştı, bilir misiniz?
Midhat Paşa.
ÜÇ AYDA ÜÇ PADİŞAH
Bir tekkede! Kültür tarihimizde çok önemli bir yeri olan Yenikapı Mevlevihanesi’nde...
İşte, bundan tam 140 sene önce kabul ve ilân ettiğimiz ilk anayasamı- zın hazırlanma öyküsü:
Osmanlı Devleti, 1876’nın yaz aylarını son derece hareketli yaşadı. 30 Mayıs’ta Sultan Abdülâziz tahtından indirildi ve yerini Beşinci Murad aldı. Devrik hükümdar Sultan Abdülâziz sadece dört gün hayatta kalabildi ve 4 Haziran akşamı öldürüldü. Beşinci Murad ise 93 gün padişahlık etti, delirdiği söylendi, 31 Ağustos’ta o da tahtından indirildi ve yerine İkinci Abdülhamid geçti.