Pandemiyle birlikte uzaktan eğitim sisteminin yaygınlaşması, artırılmış gerçeklik teknolojilerinde çığır açtırdı. Daha bir yıl öncesine kadar sadece bazı profesyonel programlar için kullanılan bu sistem, artık ilkokuldan üniversiteye kadar her müfredatta kullanılabilir hale geldi. Biyoloji dersinde organları, matematikte formülleri, fizikte yer çekimi deneylerini kitaplardan ışınlanır gibi 3 boyutlu olarak önünüze getiren artırılmış gerçeklik teknolojisi, öğrenme kabiliyetini maksimum düzeyde hızlandırıyor.
DOKUNMA HİSSİ
Bu teknolojileri geliştiren ve dünyaya yayan şirketlerin başında ise zSpace geliyor. Merkezi ABD’deki Silikon Vadisi olan bu şirket, dokunmatik kalemi ve yüksek çözünürlüklü 3D gözlükleri ile dünyanın ilk artırılmış ve sanal gerçeklik öğelerini birleştiren bilgisayarlar geliştirdi. Derinlik algısına sahip bu cihazlarda dokunsal öğretme kabiliyeti var. Yani incelemek istediğiniz bir nesneye dokunduğunuzda, o şey önünüzde dönmeye başlıyor ve gözlüklerle enine boyuna inceleme yapabiliyorsunuz.
KAYIT DA YAPIYOR
Bu şirketin odağındaki ülkelerden biri ise Türkiye. zSpace Müfredat ve Eğitim Tasarım Uzmanı Elif Çilek Ataman, “zSpace, hem geliştirilmiş donanımları hem de özel yazılımlı 3 boyutlu eğitim içerikleriyle öğrencilerin deneyimleyerek öğrenmesini sağlıyor. Yani geleneksel sınıflarda erişilemeyecek nesnelerle etkileşime giriliyor. Sistem aynı zamanda öğrencilerin çalışmalarını da kaydederek öğretmene gönderilmesine olanak veriyor. Hedef kitlemiz okullar ve beceri atölyeleri” dedi.