Murat Muratoğlu Sözcü Gazetesi

Borçlu ve sorunlu!

Ülke olarak topyekün borca gömülmüş durumdayız. Devlet borçlu, kamu borçlu, özel sektör borçlu, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler borçlu, hane halkı borçlu… Hatta bu...

22 Nisan 2019 | 944 okunma

Ülke olarak topyekün borca gömülmüş durumdayız. Devlet borçlu, kamu borçlu, özel sektör borçlu, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler borçlu, hane halkı borçlu… Hatta bu ülkenin üzerinde uçan kuş bile borçlu!
İşin kötüsü sadece borçlu değil aynı zamanda sorunlu! Resmi verilere göre banka bilançolarında 382 milyar TL sorunlu kredi var. Tabii sorunlu demek işin kibarcası… O kredilerin çoğu zaten battı!

★★★

Dahası da var! Şirketlerin dönmeyen kredilerini yapılandırıp sanki batak değilmiş gibi davranıyoruz. Özel sektör bankaları geçen yıl bu yapılandırmalardan ağızlarının payını aldı. Kamu bankaları ise seçim nedeniyle daha da gaza bastı.
Yılbaşından beri kredi artışı yerli özel bankalarda 3.1 milyar lirada kaldı!.. Yabancı bankalarda ise 4 milyar lira azaldı. Ya kamu bankaları? Verdiği yeni kredi 63 milyar lirayı aştı.
Bunun anlamı mevcut sermaye, kaynak, kârlılık verileri ışığında bankacılık sektörünün büyümeyi finanse edecek takatinin kalmadı. Peki, kamu bankaları nereden buluyor parayı?
Mevduatı mı artıyor? Hayır! En basit anlatımıyla; tam tabiriyle para basılıyor. Kamu bankalarına veriliyor. Peki, kamu bankaları bu parayı kredi olarak kimlere dağıtıyor? Herkes onları biliyor!

★★★

Kamu bankalarının anormal şekilde kredi dağıtması, sanki kriz yokmuş gibi davranması TL’deki değer kaybının başlıca nedenlerinden biri… Sonrasında nasıl durduracaksın dövizi ve faizi?
Sahi şirketler kamu bankalarından krediyi alınca ne yapıyor? Tüketim ve üretim daralırken yatırım için makine mi alıyor? Yoksa sadece zaman mı kazanıyor? Hem de daha da borçlanarak!

★★★

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
2025 fakirleşme hedefleri! 04 Eylül 2024 | 169 Okunma Bitlis’te bar açma hayalim! 02 Eylül 2024 | 1.903 Okunma IMF’nin niyeti programda gizli! 30 Ağustos 2024 | 2.126 Okunma Öyle bırakıp gitmek kolay mı? 28 Ağustos 2024 | 1.576 Okunma ‘Nas’ ile olmadı Facebook ile deneyelim! 20 Ağustos 2024 | 1.428 Okunma