Murat Yetkin Hürriyet Gazetesi

IŞİD'e karşı büyük taarruz hazırlığı

Gelişmelerin dönüm noktasında Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un 26 Eylül'deki bakanlar kurulu ardından yaptığı bir açıklama var. Kurtulmuş, Münbiç’teki PYD/YPG’lilerin...

29 Eylül 2016 | 3.494 okunma


Gelişmelerin dönüm noktasında Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un 26 Eylül'deki bakanlar kurulu ardından yaptığı bir açıklama var.
Kurtulmuş, Münbiç’teki PYD/YPG’lilerin Türkiye’nin talep edegeldiği gibi Fırat’ın Doğu yakasına çekilmeye başladıklarını söyledi.

Bu resmi açıklama, şimdiye dek ABD tarafından hep söylenen, ancak PYD tarafından “Buradayız, gitmiyoruz” diye yalanlanan bir durumun MİT’in saha istihbarat elemanlarınca da gözlendiği anlamına geliyordu.

Bu açıklama aynı zamanda Türkiye ile ABD arasında Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede ciddi bir pürüz olan PYD/YPG sorununda belli bir yakınlaşmanın sağlandığı da demek oluyordu.

Bu açıklamadan bir gün sonra Ankara’ya üst düzey diplomat, asker ve istihbaratçılardan oluşan bir Amerikan heyeti geldi.

Heyette ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ve ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk gibi kilit isimlerin yanı sıra, Amerikan Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) komutanı Joseph Votel’in harekât ve istihbarat yardımcıları da bulunuyordu.

Bu heyetlerle yapılan temasların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sabah saatlerinde açıklanan programda olmayan bir güvenlik toplantısı çağrısı yaptı. Toplantıya Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve diğer ilgili yetkililer katıldı.

Bu alışılmadık bir gelişmeydi. Çünkü zaten bir gün sonra, yani 28 Eylül’de Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, biraz daha geniş bir katılımla yapılacaktı. Neredeyse 24 saat sonra yapılacak daha kapsamlı bu toplantı öncesinde neden hemen hemen aynı kadroyla bir toplantıya daha gerek duyulmuştu?

Bunun arkasında ABD heyetinin getirdiği bilgilerle ortaya çıkan yeni durumun bir an önce değerlendirilmesi ve dünkü MGK toplantısına bu güncellenmiş bilgi ve konumlanmayla gidilmesi ihtiyacı vardı.

Harekâta katılacak birimler bakımından Türkiye’nin pozisyonu “yol kazalarına” meydan verilmemesi için Rusya ve İran ile de paylaşıldı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’un 15 Eylül’deki Ankara ziyareti sırasında, geçen 24 Kasım’da Rus uçağının düşürülmesi gibi “yol kazalarına” meydan verilmemesi için bir kırmızı telefon hattı kurulmasına karar verilmişti.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD’yle ilişkilerde rüzgâr değişiyor: en muhtemel senaryo 19 Mart 2021 | 415 Okunma Mısır virajı ve “Ne diyorsam o” siyasetinin sonu 17 Mart 2021 | 931 Okunma MHP’nin “Fosforlu” kampanyası yeni Anayasayı yatırdı gibi 12 Mart 2021 | 1.601 Okunma Akşener’in Fosforlu Cevriye çıkışı putları kıran türden 11 Mart 2021 | 1.084 Okunma Papa Fransis’in Irak ziyareti, Türkiye ve İran 10 Mart 2021 | 292 Okunma