Rusya’nın Ukrayna topraklarında NATO ile girdiği savaşın uzun süreceği görülüyor. Yazı aramızda biz de daha ilk haftadan buna dikkat çekmiştik.
Silahlar patladı mı ilk ölen gerçekler olur diye bir söz vardır. Buna şöyle bir ek yapmak da mümkün:
Savaş başladı mı ilk kirlenen bilgi olur!
Savaşın tarafları kendi güçlerini abartmakla kalmazlar karşı tarafa ne kadar büyük zayiat verdirdiklerini listelemeye doymazlar.
Büyük ölçüde bunu yaşıyoruz.
Rusya’nın ana muhatabı NATO, ABD, AB görünüyor ama bütün dünya Çin’in takınacağı tutumu da merak ediyor.
Çin’in Ankara Büyükelçiliği’nden bu ülkenin resmi politikalarını anlatma yetkisindeki diplomatlarla sohbet ettik. Dört ana başlığımız vardı:
Ukrayna krizi, Çin’in gelecek hedefleri, Türkiye ile ilişkiler ve Uygurlar
Çin’e göre ikinci ayına giren Ukrayna krizinin genel görünümü ve şu ana dek çıkan sonuçlar şöyle:
- Soğuk Savaş’ın bitiminden bugüne gelinen aşamaların hemen tümünde başrolde ABD var.
- Son 30 yılda NATO beş kez büyüdü, Rusya sınırına dayandı. Biz Ukrayna’ya insani yardım yapıyoruz, bir an önce barışın sağlanmasını istiyor, Rusya’nın güvenlik kaygılarını anlıyoruz.
- ABD’nin Rusya’ya karşı yaptırım uygulamasının başlıca nedeni savaşı uzatmaktır. ABD bu yöntemle Rusya’nın hızla yıpranacağını hesap ediyor.
- Yaptırımlarla beraber Rusya’nın çökeceği, bunun belirtilerinin ortaya çıktığı yönünde haberler yayılıyor ama biz böyle bir durum görmüyoruz.
- ABD açısından Soğuk Savaş politikası devam ediyor. Bunun özü hegemonya. Hedeflerine ulaşıncaya dek, her türlü savaşı da göze alarak devam edecekler. ABD, 250 yıllık tarihinde sadece 16 yıl hiçbir ülkeyle savaş halinde ya da herhangi bir savaşın tarafı olmamıştır.