Kurban, Rabbimize kurbiyyet vesilesidir. İslâm’da bütün makamlar ve unvanlar, bir tek makama, bir tek unvana kurban etmek içindir. O makam, o unvan da Allah’a kulluk makamı ve unvanıdır. Makamınızı, unvanınızı, diplomanızı, doktoranızı Allah’a kulluk etmekten üstün tutuyorsanız, Allah’a kulluğa kurban etmiyorsanız, kurban bayramını kutlamaya hakkınız yoktur.
Allah için verilerek paylaşılan her şey, katlanarak sahibine geri verilecektir. Mü’min insanı Allah’a yaklaştıran ve O’nun rızasını kazanmaya vesile olan büyük olsun küçük olsun her amel, kurban gibi bir ibadettir. Kurban; paylaşma ve dayanışmadır. Peygamber (sav), kurban kesme yeterliğine sahip olup da bu ibadeti yerine getirmeyenleri “İmkân bulup da kurban kesmeyen kimse musallamıza yaklaşmasın” (Sünen-i İbn Mâce, Edâhî, 2; Ahmed b. Hanbel, el- Müsned, II, 321) ifadesiyle sakındırmış ve kınamıştır.
Kurban Bayramı; bize Hz. İbrahim (as)’ı, eşi Hacer annemizi ve oğlu İsmail (as)’ı hatırlatır. Hatırlatılan Hz. İbrahim (as)’in sadakati, Hacer annemizin tevekkülü, Hz. İsmail (as)’in de...