Seçmen ne mesaj verdi?
Siyaset mühendislerine: Seçmen yüksek bir
katılımla siyaseti sandıkta şekillendirdi; ‘Dış yönlendirmelere’
de, ‘paralel’ müdahaleye de, ‘sandık her şey değildir’ diyenlere de
‘bu hak sadece bana ait’ mesajı verdi.
AK Parti’ye: Seçmen, AK Parti’ye ‘4. kez tek başına iktidar’ vermedi. Ancak muhalefet partilerine de vermedi ve AK Parti’yi yine açık ara birinci parti olarak tuttu. Yüzde 41’lik çoğunluk, çok partili siyasi hayatta az görülen bir iktidar oranı. AK Parti’deki Kürt oyların HDP’ye kaymasında ve AK Parti karşıtı kampanyanın etkili olmasında etnik, ideolojik ve ‘dış faktörler’in etkisi var. Ancak alınacak dersler de var.
CHP’ye: Seçmen ekonomik vaatleri kısa sürede değerlendirdi ve etkisiz buldu. CHP’deki ‘sol’ oyları da HDP’ye yönelterek CHP’yi zayıflattı. Seçmen CHP’yi ‘iktidar alternatifi’ olarak görmedi. Zaten CHP de kendini iktidar alternatifi olarak sunmadı, iktidarı düşürecek HDP manivelasını güçlendirmeyi hedefledi. Kılıçdaroğlu’nun ‘zafer’ edası bunun göstergesi.
MHP’ye: Seçmen, ‘sol’un HDP kampanyasına karşılık MHP’yi ‘denge unsuru’ olarak güçlendirdi. ‘İktidar’ vizesi vermedi, ancak ‘iktidar ortağı’ olma fırsatı sundu.
HDP’ye: Seçmen HDP de vaatleri nedeniyle oy vermedi. Geleneksel olarak ‘etnik’ ve ‘ideolojik’ temele dayanan HDP’yi ‘AK Parti karşıtlığı’ kampanyasından yararlandırarak hem AK Parti’ye karşı kullandı, hem Batı’ya açılma fırsatı verdi, hem de MHP ile dengeledi. Aynı zamanda, “Meclis’te ‘temsil’ sorunu olmasın” mesajı da verdi.