Hafta başında internetten dünya medyasını okurken, Alman resmi haber kanalı Deutsche Welle’de ‘Yalan haber demokrasi için tehdit’başlığına takıldım.
16 Ocak 2017tarihli haberde, Siyasal iletişim uzmanı Prof. Carsten Reinemann’dan alınan yorum var. Reinemann özetle, “İnternet üzerinden giderek daha fazla yayılan yalan haberler demokrasi için bir tehdit oluşturuyor. Bu son derece basit ve kurnaz bir iş haline geldi. Yalan haberler, hakikatin algılanmasındaki toplumsal barışı kırılganlaştırma potansiyeline sahip. Yalan haberlerin (seçimlere) bir etkide bulunması her zaman mümkün” diyor.
Biraz geriye gidince onlarca haber çıktı karşıma.
İnternet siteleri ve sosyal medya üzerinden dolaşıma sokulan yalan haberlerin, nefret ve ayrımcılık içeren yorumların topluma, siyasete, demokrasiye ve ülkeye verdiği zararın önlenmesi için ‘sert cezalar’ tartışılıyor Almanya’da.
Alman medyası da bu yöndeki haberleri ‘olumlu’ tarafından yansıtıyor okurlarına.
Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı gibi devlet ve hükümet yetkililerinin açıklamaları veriliyor;
Sosyal ve siyasal bilimler alanında akademisyenler ile sosyal medya ve bilişim uzmanlarından da ‘olası siyasal kararları destekleyici’ yorumlar alınıyor.
Örneğin;
4 Kasım 2016: Almanya'dan Facebook'a soruşturma - Münih Savcılığı, Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg’e ‘halkı kışkırtmaktan’ soruşturma başlattı. Gerekçe, Facebook’un içerik silmede isteksiz davranması.
29 Kasım 2016:BND’den seçim öncesi dezenformasyon kampanyası uyarısı - Alman dış istihbarat teşkilatı BND’nin Başkanı Bruno Kahl, “Seçimler öncesi siyasi belirsizlik yaratma amaçlı siber saldırılar olacağına dair bulgular var” dedi.
13 Aralık 2016:CDU: Yalan haberlere cezalar sertleştirilsin - CDU ve CSU partileri, yalan haberlerin yayılmasına karşı daha ağır ceza getirilmesini istedi. Açıklamalarda, “Hedef gözetilerek devleti istikrarsızlaştırmayı amaçlayan dezenformasyonlar cezaya tabi tutulmalı. Bu tür sayfaları bulup, denetleyen bir merkez kurulmalı. Gerekirse cezalar sertleştirilmeli” denildi.