LGS sonuçları açıklanır açıklanmaz 8.sınıf velilerimizi bir tercih telaşı sardı, bir tercih koşuşturması başladı. Özellikle ilk kez tercih dönemi geçiren velilerimizde bu telaş oldukça fazla. Bu yazımızda, doğru tercih nasıl olmalı, tercihlerde nelere dikkat edilmeli gibi başlıklar üzerinde durarak bu konuda bazı paylaşımlarda bulunmak istiyorum. Tercihin teknik kısımları değil de felsefi kısımlarında durmak istiyorum.
Eğitim bir süreç işi olduğu için, yapılan bir tercihin neticesi aslında 3 yıl sonra alınıyor. Dolayısıyla, bir öğrencinin 3-4 yılını gözlemledikten sonra karar doğru mu, yanlış mı belirlenebiliyor. Aynı bölgede 10 yıldır lise tercihi yapıyoruz. Önceden ismi farklıydı tabii. Belirli liselere gönderdiğimiz öğrencilerden 2-3 yıl içinde okul ile ilgili çok net geri bildirimler geliyor. Okulun idare ve öğretmen profili, fiziki durumu vs. Bu da bizim tercihimizin ne kadar isabetli olup olmadığı konusunda bilgi veriyor elbette.
Tercih olayı da, sınav sürecinin bir parçası aslında. Sınav sürecini ben 3’e ayırıyorum. Sınava hazırlık (%60), sınav (%20), tercih (%20). Yanlış bir tercih, tüm süreci sıfırlayabilir ama ben normal etki olarak parentez içinde %20 olarak aldım.
Toplumdaki “İyi bir lise, iyi bir üniversitedir” algısı doğru aslında. İstisnalar hariç. Bir çok velide , çocuğunu liseye gönderirken bu anlayış mevcut. Ama şu da bir gerçektir ki, tek başına lise yeterli değil. Ben hep şunu söylerim: Üniversiteye hazırlık başarısı, bireysel bir başarıdır. Öğrencinin bu işi ciddiye alıp elinden geleni yapması, işin önemli bir bölümünü teşkil ediyor. Diğer kısım da zaten eğitim kurumu, aile, arkadaş ve sosyal medyanın etkisi vardır. Son yıllarda arkadaş ortamı ve sosyal medya daha fazla etkilemeye başladı.
Veli ve öğrenci olarak “Doğru Tercih"te nelere dikkat edilmeli, bu konuda özellikle üzerinde durduğum bazı kriterler var