Mustafa Tunç Gazeteoku

Eğitim Oyununun Kuralları

Oyunun adı ne olursa olsun kazanmak için öncelikle kuralları öğrenmek gerekiyor. Kazanmaya devam edebilmek için de kuralına göre oynamak… Bunu uzun süre yapınca da kuralları değiştirecek ve yeni kural koyabilecek...

11 Mayıs 2020 | 135 okunma

Oyunun adı ne olursa olsun kazanmak için öncelikle kuralları öğrenmek gerekiyor. Kazanmaya devam edebilmek için de kuralına göre oynamak… Bunu uzun süre yapınca da kuralları değiştirecek ve yeni kural koyabilecek tecrübeye erişiriz. Belli tecrübeye ulaşmadan kural koymaya kalkışmanın ve yeni kurallar getirmenin sonuçları ise çok ağırdır.   

Bugün eğitim ile ilgili bazı temel kuralları hatırlatmak istiyorum. Kanaatimce ancak oyunu bu kurallara göre oynarsak eğitim sistemimiz bizi anlamlı bir yere götürür. Bu kurallara uymadan yaptığımız şey ise eğitim kelimesi dışında her türlü kelime ile adlandırılabilir. Bu anlamda hali hazırdaki eğitim sistemimizi ifade edecek kelimeyi seçme işini size bırakıyorum. 

Eğitim ailede başlar ve ailede biter. Aile destelenmeli, güçlendirilmeli ve korunmalı. Her ailede birkaç çocuk var. Bir çocuğa destek olursanız bir kişi yetişir. Bir aileye destek olursanız ortalama 2-3 kişi. Devlet için aileye yatırım yapmak eğitimi daha ucuza getirmenin en iyi yoludur.   

Eğitimin yarısı kaliteli öğretmendir. Ne pahasına olursa olsun yetiştirilmeli. Öğretmenin onurunun korunması eğitimin devamı için zorunludur. Mesela eğitimde “ücretli öğretmenlik” diye bir uygulama olmaz.

Dünyada ilk yüzde en az birkaç üniversite olmazsa olmazdır. Üstat Necip Fazıl “Nitelik niceliğin içinde aranır” der. 200’e yakın üniversitemiz var. Birkaçı ilk yüzde değilse kurallara uymamışız demektir.

Eğitim patent demektir. Kopyala-yapıştır bir eğitim sistemi kısa süre sonra çöker. Kaliteli bir eğitimin kesinlikle üretim ile ilişkisi vardır. Sonuçları gözle görülürdür. Değilse tekrar başa dönülmeli.  

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 462 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 163 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 112 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 779 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 538 Okunma