Mustafa Tunç Gazeteoku

Öğretmen Olma!

Sabırsızsan öğretmen olma!Zira insanın yetişmesi zaman alır. Düşe kalka büyür çocuk. Öğrenciler de yanlış yapmadan doğruyu bulamazlar. Hele doğru ile yanlışın birbirine bu kadar...

19 Kasım 2017 | 140 okunma


Sabırsızsan öğretmen olma!Zira insanın yetişmesi zaman alır. Düşe kalka büyür çocuk. Öğrenciler de yanlış yapmadan doğruyu bulamazlar. Hele doğru ile yanlışın birbirine bu kadar karıştığı bir dünyada tek derste hakikati anlamak hiç kimsenin harcı değildir.
Sevmiyorsan öğretmen olma!Zira öğretmenlik enerji gerektirir. Bu enerjinin kaynağı ise öğrencilere duyulan sevgidir. Bu sevgi sayesinde öğrencilerini görünce sorunlarını unutur, tartışma ve kırgınlıkları geride bırakır ve sınıf ortamında mutlu olursun.
Asık suratlı isen öğretmen olma! Çocukları ve gençleri görünce yüzünde huzurlu bir gülümseme belirmiyorsa kendini sorgula. Unutma ki asık suratlılık da güler yüzlülük de bulaşıcıdır. Bu güler yüzün karşılığı ise çok geçmeden alınır.
Kötümsersen öğretmen olma!Çünkü insan umutla olgunlaşır. Gelecek kaygısı öğrenmeyi zorlaştırır ve anlamsızlaştırır. Bu yüzden önce kaygıyı azaltmak gereklidir. Öncelikle umut aşılamalısın. Geleceğin bugünden daha iyi olabileceğine kendin inanmalısın.
Okumuyorsan öğretmen olma!Öğrenmeye kapalı bir profil öğretmekten de uzaklaşır. Üniversitede ezberlediği bilgileri değiştirmeden öğrencilere ezberletir. Bu bilgileri farklı örneklerle, benzetmelerle, hayatın içindeki farklı durumlarla açıklayamaz.
Meraklı değilsen öğretmen olma! Çok meraklı olmalı öğretmen. Hayatı merak etmeli. Hayatı, hayret etmekle geçmeli. Sorular sormalı. Sorgulamalı. Hakikatin kapısını sorularıyla zorlamalı. Bu soruların soruluşuna öğrenciler de şahitlik etmeli.
Öğrencilerine ilham veremeyeceksen öğretmen olma!Öğretmen bilir ve öğretir. Belli konulardaki bilgileri çok nettir. Fakat çok şey öğretme...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 462 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 163 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 112 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 779 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 538 Okunma