Yine değişen bir sınav sistemi ile karşı karşıyayız. Liselere giriş sınavı şartları değişti. Yeni sisteme göre sınav başvuruları başladı. Bu belki de en kolay olanı. Önemli olan bundan sonrası.
Nitelikli lise kavramı da artık eğitim camiamız içinde kendine yer buldu. Belki resmi olarak böyle bir adlandırma yok ama toplum sözlüğü kendi kavramlarını üretmede mahir olduğu için nitelikli lise adlandırması karşılığı olan bir kavram olarak kullanılmaya başlandı. Sınavla girilebilecek okullar olarak adlandırılan liseler de kontenjanları ile birlikte açıklandı.
Kafalardaki soru işaretleri yayınlanan kılavuz ile giderilmek bir yana daha çetrefilli hale geldi. Otuz iki ilde bu listeye Anadolu liseleri giremedi. Listede fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, mesleki teknik lisesi, imam hatip lisesi varken Anadolu liseleri ne yazık ki yok.
Azaltılan kontenjanlar da düşünülünce sınava giren öğrencilerin bu listedeki okullara girmesi nasıl mümkün olacak bekleyip göreceğiz. Mesela kontenjanı 90 olarak açıklanan bir fen lisesine girmek tabiri caizse her babayiğidin harcı değil. Çünkü özel okulların seçme öğrencileri de bu fen liselerine girmek isteyecek. 90 kontenjan için büyük bir yarış olacak gibi görünüyor.
Sınava girmeyenler, girip kazanamayanlar adrese dayalı sisteme göre tercih yapıp kendilerine yer bulmaya çalışacaklar. Tabi ki bu sistemin ayrıntıları henüz net değil. Mahallesinde Anadolu lisesi olmayan ya da meslek lisesi olmayan öğrenci nasıl tercih yapacak bunu da bekleyip göreceğiz.
Şehirlerdeki köklü Anadolu liselerinin eğitim, öğretim, öğrenci kalitelerini nasıl muhafaza edecekleri de büyük bir merak konusu. Başvuru yapan öğrencilerin nasıl belirleneceği de şimdilik en azından bizler için büyük bir sır.